Названі 10 обов’язкових щеплень, які потрібно зробити  / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

В Україні з 24 по 30 квітня проходить тиждень вакцинації. У МОЗ наголосили, що дітям і дорослим потрібно регулярно робити щеплення для підтримки імунітету.

Національний календар вакцинації, який працює в Україні з 2018 року, передбачає обов’язкове щеплення від 10 захворювань

туберкульоз,

Відео дня

поліомієліт,

дифтерія, 

кашлюк,

правець,

гепатит B,

гемофільна інфекція,

краснуха,

епідемічний паротит. 

З 2022 року до цього переліку додасться вакцина від пневмококу, розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак під час онлайн-брифінгу

"Вакцина закуповується за кошти державного бюджету, і, за календарем щеплень, є безоплатною для українців", – наголосила вона. 

Вакцинація проводиться у комунальних закладах охорони здоров’я та у приватних клініках. Кабінети вакцинації працюють в усіх дитячих і дорослих поліклініках, у лікарських амбулаторіях загальної практики сімейної медицини і центрах первинної медичної допомоги. 

"Батьки також можуть перевірити вакцину на її якість. Кожен флакон має термоіндикатор – квадрат на темному колі, який свідчить про те, що ця вакцина якісна, транспортувалася і зберігалася у відповідних умовах", – розповіла Микичак. 

У 2020 році МОЗ зміг досягти стабільного охоплення щеплень на рівні 80%, однак для повноцінного захисту необхідно дійти до рівня 95%. Тож надалі по всій країні проводитимуть заходи для підвищення рівня прихильності до імунізації, зокрема щоб заохотити батьків вакцинувати дітей. 

Вакцинація в Україні: що відомо