Усі ми знаємо, що ікра риб корисна. Найпопулярніша серед українців – червона, але через високу ціну ми швидше купимо таку ікру з особливої нагоди особливої, аніж у якості вітамінної підзарядки для організму. Інші ж види ікри ми несправедливо недооцінюємо. Погодьтеся, вивчаючи полиці у рибному відділі, ми рідко затримуємо погляд, наприклад, на ікрі минтаю. А вона, між іншим, є дуже корисною та смачною альтернативою ікри елітних лососевих риб.
УНІАН пропонує більше дізнатися про цей продукт, який може стати щоденним джерелом важливих для вашого організму вітамінів та мікроелементів.
- Склад ікри минтаю
- Про користь Омега-3
- Як вибрати ікру минтаю
Склад ікри минтаю
Ікра минтаю – це продукт із вкрай хорошими поживними властивостями. 1 чайна ложка (близько 15 грамів) дасть організму:
3,35 г білка – 6,7% від добової норми – стільки ж ви знайдете у 3-х перепелиних яйцях або в 1 чайній ложці дорожчої червоної ікри;
- 1,7 мкг вітаміну В12 – 71% денної норми, необхідної для підтримки нормальної роботи нервової системи;
- 3,3 г кальцію – 254% (!) від добової норми для дорослої людини;
- 350 мг Омега-3 жирних кислот (при рекомендованій мінімальній дозі – 250 мг та оптимальній – 1000 мг на день). У 15 г ікри лосося може міститися від 300 до 500 мг Омега-3, але за ціною вони обійдуться вам дорожче.
Якщо порівняти ікру минтаю з іншим популярним джерелом жирних кислот – морською рибою, цей суперфуд перемагає зі значною перевагою: 350 мг Омега-3 міститься у 100 г минтаю або 200 г тріски.
Вагомий бонус в умовах можливих позапланових відключень електрики – ікру, на відміну риби, готувати не потрібно. Відкрив баночку, намазав із маслом на багет чи крекери, додав овочі, фрукти, горіхи – і перекус готовий. Смачний, корисний та збалансований.
Про користь Омега-3
Про користь цих жирних кислот сказано багато, але не завадить нагадати собі, за що варто полюбити продукти, багаті на Омега-3. Вони:
- вирівнюють артеріальний тиск;
- нормалізують серцевий ритм і знижують ризик розвитку захворювань серця та судин;
- допомагають відновлювати кишкову мікрофлору – базу нашого імунітету;
- допомагають усунути запальні процеси у кишечнику;
- покращують метаболізм глюкози, що, у свою чергу, знижує ймовірність розвитку інсулінорезистентності та діабету;
- знижують ризик зниження когнітивних здібностей, у тому числі розвитку хвороби Альцгеймера та деменції;
- підтримують нервову систему, зменшуючи ймовірність депресії чи тривожних розладів.
Важливо пам'ятати, що наш організм самостійно синтезувати Омега-3 не вміє, тому необхідно стежити за тим, щоб ці жирні кислоти регулярно надходили в нього у достатній кількості. Додати до раціону ікру минтаю – простий і дієвий спосіб це зробити.
Як вибрати ікру минтаю
На прилавках супермаркетів представлений широкий асортимент продуктів, що містять ікру минтаю. Але, якщо ви хочете насолодитися класичним смаком, вибирайте пробійну, у складі якої – 96% ікри, близько 4% – сіль та рослинна олія як стабілізатор. Також у мікродозах присутні сорбат калію та бензоат натрію – це схвалені консерванти, які широко використовуються у харчовій промисловості та "працюють" у парі, забезпечуючи свіжість продукту протягом терміну придатності.
Уся ікра минтаю, яку сьогодні можна знайти в Україні, виготовляється з дикого минтаю Аляски. Ця риба живе у відкритих морських водах, харчується дрібними рачками і планктоном, тобто на 100% натуральна. "Камчадал" або Veladis – беріть будь-яку ікру із написом "пробійна солона" – і ви не прогадаєте. А рецепти зможете знайти на сайті.