Усі ми знаємо, що ікра риб корисна. Найпопулярніша серед українців – червона, але через високу ціну ми швидше купимо таку ікру з ​​особливої нагоди особливої, аніж у якості вітамінної підзарядки для організму. Інші ж види ікри ми несправедливо недооцінюємо. Погодьтеся, вивчаючи полиці у рибному відділі, ми рідко затримуємо погляд, наприклад, на ікрі минтаю. А вона, між іншим, є дуже корисною та смачною альтернативою ікри елітних лососевих риб.

УНІАН пропонує більше дізнатися про цей продукт, який може стати щоденним джерелом важливих для вашого організму вітамінів та мікроелементів.

  1. Склад ікри минтаю
  2. Про користь Омега-3
  3. Як вибрати ікру минтаю

Склад ікри минтаю

Відео дня

Ікра минтаю – це продукт із вкрай хорошими поживними властивостями. 1 чайна ложка (близько 15 грамів) дасть організму:

3,35 г білка – 6,7% від добової норми – стільки ж ви знайдете у 3-х перепелиних яйцях або в 1 чайній ложці дорожчої червоної ікри;

  1. 1,7 мкг вітаміну В12 – 71% денної норми, необхідної для підтримки нормальної роботи нервової системи;
  2. 3,3 г кальцію – 254% (!) від добової норми для дорослої людини;
  3. 350 мг Омега-3 жирних кислот (при рекомендованій мінімальній дозі – 250 мг та оптимальній – 1000 мг на день). У 15 г ікри лосося може міститися від 300 до 500 мг Омега-3, але за ціною вони обійдуться вам дорожче.

Якщо порівняти ікру минтаю з іншим популярним джерелом жирних кислот – морською рибою, цей суперфуд перемагає зі значною перевагою: 350 мг Омега-3 міститься у 100 г минтаю або 200 г тріски.

Вагомий бонус в умовах можливих позапланових відключень електрики – ікру, на відміну риби, готувати не потрібно. Відкрив баночку, намазав із маслом на багет чи крекери, додав овочі, фрукти, горіхи – і перекус готовий. Смачний, корисний та збалансований.

Про користь Омега-3

Про користь цих жирних кислот сказано багато, але не завадить нагадати собі, за що варто полюбити продукти, багаті на Омега-3. Вони:

  1. вирівнюють артеріальний тиск;
  2. нормалізують серцевий ритм і знижують ризик розвитку захворювань серця та судин;
  3. допомагають відновлювати кишкову мікрофлору – базу нашого імунітету;
  4. допомагають усунути запальні процеси у кишечнику;
  5. покращують метаболізм глюкози, що, у свою чергу, знижує ймовірність розвитку інсулінорезистентності та діабету;
  6. знижують ризик зниження когнітивних здібностей, у тому числі розвитку хвороби Альцгеймера та деменції;
  7. підтримують нервову систему, зменшуючи ймовірність депресії чи тривожних розладів.

Важливо пам'ятати, що наш організм самостійно синтезувати Омега-3 не вміє, тому необхідно стежити за тим, щоб ці жирні кислоти регулярно надходили в нього у достатній кількості. Додати до раціону ікру минтаю – простий і дієвий спосіб це зробити.

Як вибрати ікру минтаю

На прилавках супермаркетів представлений широкий асортимент продуктів, що містять ікру минтаю. Але, якщо ви хочете насолодитися класичним смаком, вибирайте пробійну, у складі якої – 96% ікри, близько 4% – сіль та рослинна олія як стабілізатор. Також у мікродозах присутні сорбат калію та бензоат натрію – це схвалені консерванти, які широко використовуються у харчовій промисловості та "працюють" у парі, забезпечуючи свіжість продукту протягом терміну придатності.

Уся ікра минтаю, яку сьогодні можна знайти в Україні, виготовляється з дикого минтаю Аляски. Ця риба живе у відкритих морських водах, харчується дрібними рачками і планктоном, тобто на 100% натуральна. "Камчадал" або Veladis – беріть будь-яку ікру із написом "пробійна солона" – і ви не прогадаєте. А рецепти зможете знайти на сайті.

Сендвіч з ікрою минтая