Плінський звернув увагу, що в Україні кожна четверта пачка сигарет знаходиться в тіні / скріншот з відео

Журналіст Євген Плінський розповів, що в Україні масово продаються підробки сигарет, вироблені на обладнанні, раніше "вилученому" правоохоронцями на скандальній фабриці в Жовтих Водах.

Зокрема, Плінський звернути увагу, що в Україні кожна четверта пачка сигарет знаходиться в тіні, і податки з неї ніхто не збирає.

"Втрати держави за 2023 рік в межах 18-20 млрд грн", - підкреслив він.

Крім того, Плінський розповів, що в Україні почали масово з'являтися підробки сигарет світових брендів, які можуть бути зроблені з використанням обладнання, вилученого правоохоронцями на скандальній фабриці компанії "Юнайтед Тобако" в Жовтих Водах.

"Головна новина цього розслідування - факт повернення у велику тютюнову гру "символу української корупції" фабрики Юнайтед Тобако в Жовтих Водах, яка з 2016 року виробляла сигарети PuLL з підробленими акцизними марками. Її ледь-ледь закрили наприкінці 2022 року, навалившись всією країною. Тоді Данило Гетманцев назвав її: "Символ української корупції". І ось сьогодні цей "символ" повертається в гру", - зазначив журналіст.

Він додав, що по всій Україні в кіосках, магазинах і в телеграм-каналах "почали масово з'являтися першокласні підробки сигарет світових брендів за ціною 40-50 грн.: від Bond і LD, до Сamel, Rothmans і Parlament. І все з акцизною маркою, і все по 40-50 грн".

За словами Плінського, якщо витягнути з цих сигарет фольгу, то на кожній з них стоїть штамп сигарет PuLL, вироблених Юнайтед Тобако.

"Тому є публічне питання до правоохоронців, які закривали цю фабрику і вивозили її обладнання. Як так вийшло, що вона в умовах війни запрацювала на повну міць і грабує бюджет?",- каже журналіст.

Як повідомлялося, у жовтні 2023 року рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні, за даними дослідження "Кантар Укра'іна", зріс до 25,7% за рахунок збільшення частки підробленої продукції та продукції, призначеної для продажу в зоні безмитної торгівлі (з написом duty Free) або для експорту.

Обсяг тіньового ринку сигарет в Україні в 2023 році становить 7,062 млрд штук.

Оцінка несплачених податків до бюджету України - 23,500 млрд грн.