В чому небезпека нових штамів COVID / REUTERS

Нові штами коронавірусу передаються значно швидше, а перебіг коронавірусної хвороби з ними може бути непередбачуваним.

Читайте такожУ Франції 140 людям замість вакцини Pfizer вкололи солону воду

Про це у Facebook розповів головний лікар одного з діагностичних медичних центрів Львова Тарас Жиравецький

Відео дня

"Нові штами значно швидше передаються від хворого до здорового, практично шансів не заразитись від хворого немає. Перебіг ковіду при нових штамах вірусу блискавичний", - зазначив він.

За словами медика, на практиці це означає, що вже на 6-7 день від появи перших симптомів можна отримати значне ураження легень.

"Також вже на 6-7 день аналіз ЦРП може бути в 10-15 раз вищим за норму. Те саме з показником - ддимер він вже може підніматись в кілька разів. Сатурація киснем часто тримається нормальною до 10-12 дня після чого може несподівано різко знизитись і створити серйозну проблему для медиків у лікуванні вдома, без кисню", - пояснив лікар.

За словами Жиравецького, змін в лікуванні з появою нових штамів немає, однак починати його потрібно значно швидше і швидко реагувати на зміни стану пацієнта. Втім, вітаміни з новим штамом не працюють, а такі ліки як суммамед і цефтріаксон також малоефективні. 

Як повідомив лікар, навіть з новим штамом COVID-19 можна перенести у легкій формі. Однак відсоток тих, хто потребує складного і часто стаціонарного лікування значно вищий, ніж раніше.

"Кожен день, а деколи година є на рахунку", - підсумував він.

Вас також можуть зацікавити новини