До адміністративної відповідальності солдатів не притягнули \ фото УНІАН

Військовослужбовця строкової служби одного з формувань протиповітряної оборони оперативного командування «Південь», яке дислокується в Одеській області, госпіталізували з інсультом.

Читайте такожУ Житомирі через нерозділене кохання повісився солдат-строковикСам він і товариші по службі кажуть, що це стало наслідком «виховної роботи», проведеної з солдатами командуванням частини, передає «Думський».  

За їхніми словами, 17 серпня цього року п'ятеро строковиків в/ч а3880 в смт Чорноморське, самовільно покинули частину. Наступного ранку, приблизно о сьомій годині, одного солдата затримали в нетверезому вигляді недалеко від розташування частини. Інших знайшли трохи пізніше.

Відео дня

До адміністративної відповідальності солдатів не притягнули, але командування вирішило покарати їх по-своєму, стверджують співрозмовники видання, а заодно і тих, хто не був в самоволке, тобто законослухняних військовослужбовців.

Офіцери підрозділу нібито наказали підлеглим здати цивільний одяг і знищили його, порізавши ножицями.

"Виховні заходи" почалися з багатогодинної стройової підготовки на плацу і продовжилися в казармі, де солдатів змусили кілька годин займатися фізичними вправами, кажуть військовослужбовці. Один строковик, уродженець Вінниці 2000 року народження, знепритомнів. Наступного ранку, 19 серпня, його доставили в Одеський військовий госпіталь (Військово-медичний клінічний центр Південного регіону), де поставили діагноз «інсульт». Хлопець знаходиться там досі.

Цю інформацію "Думській" підтвердили волонтери, які допомагають медзакладу. «Поступив в госпіталь 19 серпня — крововилив в мозок. Втратив свідомість, лежить зараз в неврології, його не били, а просто заганяли — змушували марширувати і бігати по плацу на спеці і сонці. Він був важкий, але зараз вже поступово відходить. З ним в палаті лежить дядько-АТОшник-допомагає йому. Ми його не кинемо. Щодо медикаментів та решти - у нього все є".

У офіцерів частини своя версія того, що сталося. Вони стверджують, що самоволки не було — просто, мовляв, група строковиків влаштувала пиятику. Коли це виявилося, особовий склад вивели з казарм і кожного перевірили на предмет алкогольного сп'яніння. У кого були ознаки-відправили на медичний огляд. Заперечують офіцери і те, що солдатів «виховували» багатогодинним ходінням по розпеченому плацу.

Що стосується госпіталізованого, то він, за словами співрозмовників видання, на громадянці займався єдиноборствами і отримував травми голови, тобто інсульт не пов'язаний з його службою.  

«Ви просто не знаєте, кого до нас направляють служити військкомати, — каже один з офіцерів. - Там люди з хронічними захворюваннями, є з надмірною вагою. А комісувати їх за станом здоров'я - ціла справа, потрібно, щоб зволив дати довідку госпіталь».

Багато обстежень, наприклад МРТ, для військовослужбовців, які надходять в 411-й госпіталь, платні, навіть для строковиків: їх робить приватна фірма, яка розміщується на території медустанови. Безкоштовно можна зробити тільки в столиці. Для госпіталізованого з інсультом солдата гроші збирали волонтери.

Новини, які можуть вас зацікавити: