Обстріл автобуса під Харковом: затримані отримали нагороду 'Народний Герой'

У середу, 9 вересня, в Києві відбулася прес-конференція у справі заарештованих на 60 діб за підозрою в нападі на членів організації партії ОПЗЖ «Патріоти - За життя».

Учасники прес-конференції повідомили, що захист ув'язнених готує апеляційну скаргу на запобіжний захід, розгляд якої відбудеться 1 жовтня. Також було заявлено про тиск на слідчих, які ведуть справу, з боку проросійських політичних сил.

За словами юриста партії «Національний корпус» Віктора Шендибила, затриманим обрано найтяжчий з можливих запобіжних заходів - це арешт без права внесення застави. Їм інкримінують замах на умисне вбивство і хуліганство. На його думку, кваліфікація є помилковою, «тому що не може бути замах на умисне вбивство і тільки четверо постраждалих з легкими тілесними ушкодженнями».

Відео дня
Обстріл автобуса під Харковом: затримані отримали нагороду 'Народний Герой'

«Позначається значний політичний та інформаційний тиск на бік слідства у цій справі. Зокрема, було повідомлено про двох загиблих, кількох викрадених і про застосування вогнепальної автоматичної зброї. Хоча надалі поліція все це офіційно спростувала, повідомивши, що є всього четверо постраждалих з легкими тілесними ушкодженнями. Це зовсім не тягне на злочин особливої тяжкості», - зазначив він.

Керівник Центрального штабу Нацкорпуса Максим Жорін висловив підтримку заарештованим і заявив, що вони фактично виконали функції правоохоронних органів.

«Ми добре пам'ятаємо ціну існування подібних проросійських бойових організацій на території України, які вбивали українських активістів, журналістів і громадських діячів. Ми добре пам'ятаємо Харківський «Оплот», який нападав на людей, вбивав українців і, як наслідок, пізніше сформував власний батальйон на боці «ДНР» і воював проти України. Немає жодних сумнівів, що ручний собака Медведчука – Кива формує такі ж загони з такою ж метою зараз», – підкреслив він.

Жорін додав, що якщо правоохоронні органи не виконуватимуть свої функції, то «це обов'язково робитимуть українці».

Обстріл автобуса під Харковом: затримані отримали нагороду 'Народний Герой'

На прес-конференції також був присутній голова Народної нагородної місії та Міжнародного фонду національно-патріотичного єднання «Лицар Доброї Волі» Павло Циганюк. Він заочно нагородив заарештованих Почесними відзнаками «Народний герой України» за «благородний чин і вагомий внесок у захист державних інтересів».

«Ми пам'ятаємо Одесу, Харків, Київський Майдан. Ми пройшли той біль і кров, принесли в жертву хто своїх близьких, хто друзів. Тому прийнято рішення відзначити наших героїв вищими статусами нашої народної нагородної місії», - сказав він.

Обстріл автобуса під Харковом: затримані отримали нагороду 'Народний Герой'

Нагадаємо, що їх затримали та утримують під вартою після зіткнень на трасі «Київ-Харків» 27 серпня.