Адвокат пояснив, яке покарання загрожує українцям за неявку за повісткою

Українців лякають покаранням за переховування після отримання повістки. Та це покарання залежить від виду проігнорованої повістки, пояснив адвокат Віталій Гаделія.

Як він розповів в інтерв'ю НВ, є чотири види повісток. Перший, який стосується проходження строкової служби, зараз не видають. 

Якщо ви отримали повістку на уточнення даних й не з'явились, вам загрожує адміністративна відповідальність. Така ж відповідальність - за ігнорування повістки на проходження військово-лікарської комісії. За таке максимальний штраф сягає 8,5 тисяч (у разі повторного порушення, зокрема для посадових осіб на підприємствах).

Відео дня

Таке може статися, якщо, наприклад, керівник не передав працівнику повістку від представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

А от кримінальна відповідальність загрожує вам, якщо ви пройшли військово-лікарську комісію, вас визнали придатними, й ви отримали мобілізаційне розпорядження.

"Тоді за неявку передбачена кримінальна відповідальність, максимальний термін — до 5 років позбавлення волі", ― наголосив адвокат.

Та, попередив Гаделія, якщо вам двічі вручили повістку на уточнення даних, а ви не з'явились, вас двічі притягнули до адмінвідповідальності, то вже втретє можуть відкрити кримінальне провадження і намагатись притягнути до кримінальної відповідальності. 

Мобілізація в Україні

  • Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні було оголошено мобілізацію. Варто зазначити, що на сьогодні умовних черг мобілізації немає. 
  • У ЗСУ пояснювали, що вручення повістки громадянину України у будь-якому місці, не забороненому законом, не означає миттєвого призову в армію. Воно необхідне для постановки на військовий облік.
  • У Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, що ведуть оборону держави від окупантів.
  • Військовозобов'язані в Україні мають законну можливість відмовитися від отримання повістки, однак це можливо лише в кількох випадках.

Вас також можуть зацікавити новини: