Родичам не можуть вручати повістки / скріншот

Повістку конкретній особі тепер будуть передавати через будь-яких можливих родичів - таке твердження днями активно ширилося мережею. Та жодне з джерел такої інформації не посилалося на конкретний закон чи постанову.

Тож в ефірі "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна" адвокат Андрій Новак наголосив, що наразі жодною нормою чинного законодавства, а також підзаконними нормативними правовими актами не встановлено можливості для представників ТЦК вручати повістку військовозобов'язаному через його родичів.

"Допустимо, що родичі все ж таки взяли цю повістку і вказали, що вони взяли. Немає механізму притягнення до відповідальності - кого - родича? За що? Чи все ж таки самого військовозобов'язаного?" - заявив адвокат.

Тож повістку за законом можуть вручити лише особисто. Так, тепер це можуть зробити будь-де: адже Кабмін затвердив новий порядок військового обліку. "Але - головне - отримати законно повістку може лише адресат особисто", - йдеться в сюжеті.

Повідомлення про вручення повісток через родичів

Раніше низка ЗМІ "розігнала" новину про те, що в Україні можуть вручити повістку через родичів. Вони посилалися на слова одеського юриста Максима Шинжирбаєва. Втім він згодом заявив, що його слова вирвали з контексту. За його словами, він говорив про повістки для строковиків.

Мобілізація в Україні та вручення повісток

З початку повномасштабного вторгнення в Україні оголосили загальну мобілізацію. Військовозобов'язані в Україні чоловіки від 18 до 60 років, дехто з них має законні підстави для отримання відстрочки або виключення з військового обліку.

Де мають право вручати повістку 

Повістку можуть видати в будь-якому місці, яке не заборонене законодавством України - на вулиці, на роботі, вдома, у транспорті. 

Хто має право вручати повістку:

  • працівники органів місцевого самоврядування;  
  • керівники підприємств, установ, організацій;
  • посадові особи військового комісаріату та територіального центру комплектування;
  • керівники ЖЕКу, ОСББ.

Вас також можуть зацікавити новини: