Стереотипи чинять негативний вплив на професійний вибір абітурієнтів / фото REUTERS

Професійно-технічну освіту при вступній кампанії в 2021 році обрали для себе лише 18% абітурієнтів, тоді як до вищих навчальних закладів вступили понад 80% молодих українців.

Про це повідомила директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумик, повідомляється в матеріалі УНІАН.

"Це підтверджує певне опитування громадської думки, яке ми проводили – існує стереотип, що ПТУ, бурси, профтех приймають тих, кого вже нікуди не взяли. І, на жаль, цей стереотип робить негативний вплив на професійний вибір молодої людини", - зазначає Шумик.

Відео дня

Тим часом поки приймальні комісії внз ломляться від потоку охочих отримати диплом, переважно гуманітарних спеціальностей, аудиторії професійно-технічних закладів простоюють і страждають від нестачі фінансування. А це, своєю чергою, призводить до нестачі молодих кваліфікованих фахівців на українських промислових підприємствах.

За даними Шумик, в Україні налічується 708 державних професійно-технічних навчальних закладів, і більше тисячі - комерційних.

За роки незалежності кількість навчальних закладів цього типу скоротилася більш ніж удвічі через стрімке скорочення й старіння населення, а також закриття багатьох українських заводів, на навчання фахівців для яких багато з училищ були спочатку орієнтовані.

При цьому, за словами Шумик, навіть сьогодні, із урахуванням дворазового скорочення кількості коледжів, технікумів і училищ в Україні, мережа цих установ все ще неефективна.

"Середня наповнюваність закладів - це близько 350 осіб при проектній потужності в 600-800 осіб. Тобто, ми розуміємо, що навіть опалення цих будівель має певний надлишковий ефект, і намагаємося оптимізувати цю мережу", - зазначила Шумик.

Для того, щоб виправити ситуацію, що склалася, профільне міністерство, за словами експерта, має намір зробити мережу профтехучилищ в Україні більш ефективною і оновити низку навчальних програм, щоб кваліфікація випускників цих закладів більше відповідала вимогам їхніх майбутніх роботодавців.

В іншому випадку, вже в найближчі кілька років низка українських підприємств ризикує опинитися на межі закриття через стрімке старіння колективів, яке викликане низькою популярністю робочих спеціальностей серед молодих людей і відтоком кваліфікованих кадрів за кордон.