Окупанти вивезли з музею Херсонес Таврійський золото Візантії / фото ua.depositphotos.com

Російські окупанти розграбували музей-заповідник Херсонес Таврійський на території Криму. Звідти вивезли, зокрема, золото Візантії.

Як повідомили у Представництві президента України в АР Крим, артефакти росіяни вивезли до Великого Новгорода нібито на виставку. Зазначається, що з музею-заповідника окупанти також вкрали стародавні вироби із кістки, глини та інших матеріалів.

Крім того, на території Херсонесу росіяни продовжують проводити злочинні археологічні розкопки.

Відео дня

Розграбування українських музеїв росіянами

Восени 2022 року росіяни пограбували художній музей у тоді ще окупованому Херсоні. Під виглядом "евакуації" звідти винесли навіть оргтехніку. Зазначалося, що майно Херсонського художнього музею вивозили декількома фурами.

Крім того, в жовтні 2022 року Міністерство інформаційної політики та культури України попереджало, що росіяни під приводом "евакуації" можуть пограбувати музеї в Криму та установи інших тимчасово окупованих територій України. Зокрема, план "евакуації", затверджений росіянами, передбачав першочергове вивезення з музеїв Криму найбільш цінних предметів, серед яких і археологічні знахідки з коштовних металів.

Вас також можуть зацікавити новини: