Суд призначив зраднику 15 років тюрми з конфіскацією майна / фото УНІАН, Інна Соколовська

Зрадник, який шпигував для Росії у Хмельницькій області і отримував "зарплату" від Федеральної служби безпеки Росії, отримав 15 років ув’язнення.

Як зазначається у повідомленні на сайті Служби безпеки України, цей агент ФСБ збирав розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на Хмельниччині. Він діяв як переселенець з прифронтової території на сході України.

За даними військової контррозвідки СБУ, він намагався встановити в регіоні основні локації підрозділів Збройних сил України, Державної прикордонної служби та Національної поліції.

Відео дня

Крім того, російський агент відслідковував маршрути руху бойової техніки українських захисників. Також він хотів виявити транзитні ешелони з озброєнням та боєприпасами ЗСУ.

"Встановлено, що ворожий поплічник отримував від своїх "кураторів" з ФСБ гроші за виконані завдання. Військові контррозвідники СБУ затримали зловмисника під час спецоперації на Хмельниччині у вересні цього року", - йдеться у повідомленні.

Як встановило розслідування, російським агентом виявися житель Донецької області. На початку повномасштабного вторгнення Росії його дистанційно завербував кадровий співробітник 5-ї служби ФСБ з позивним "Шеф".

"У поле зору агресора чоловік потрапив через свої прокремлівські дописи в російських Телеграм-каналах. Встановлено, що після вербування він отримав псевдонім "Сірий", пройшов інструктаж і за вказівкою свого "куратора" виїхав до Хмельницького для збирання розвідданих на території регіону", - зазначили у СБУ.

Отриману інформацію зрадник передавав до ФСБ у вигляді електронних координат і фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості.

Так, на підставі зібраних доказів суд визнав його винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд призначив йому 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Затримання зрадників в Україні

Раніше у Києві затримали російського агента, який хотів вступити до школи "Армії дронів", аби шпигувати за українськими військовими. Поплічником ворога виявився 49-річний підприємець з Києва. У поле зору агресора він потрапив через свої антиукраїнські дописи на одному з російських Telegram-каналів.

Після зарахування до закладу він мав встановити, зокрема локації полігонів Сил оборони, де курсантів навчають управляти ударними та розвідувальними безпілотниками. Окупанти хотіли використати розвідінформацію свого агента для прицільних повітряних атак.

Вас також можуть зацікавити новини: