Ситуація навколо Довженко центру досягла надвисокого емоційного градуса / фото facebook.com/dovzhenko.centre

Емоції та скандали не дають змоги порозумітись усім сторонам конфлікту між Держкіно та Центром Довженка, що знаходиться в підпорядкуванні останнього.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук зазначила Анна Мачух, виконавча директорка Української кіноакадемії: "Ситуація навколо Довженко центру досягла надвисокого емоційного градуса та вийшла за рамки конструктивної".

Пані Мачух пояснила, що її пост - це реакція на заяву власне самої Української кіноакадемії, з риторикою якої, вона, як директорка, не згодна – "занадто багато емоцій та відсутність конструктиву. Але так працює демократія і Правління своєю більшістю проголосувало "ЗА". Так має працювати і вся сфера, і вся країна, лише тоді ми доб’ємося порядку та зможемо повноцінно інтегруватись в європейську спільноту".

Відео дня

Натомість сама Анна Мачух пропонує наступний вихід з ситуації, що склалась:

-  Довженко-Центр має допустити тимчасову очільницю та представників влади до перевірки, й тим самим підтвердити прозорість та ефективність інституції; 

-  Держкіно України, своєю чергою, має піти на діалог із представниками індустрії та пояснити, в чому полягає реорганізація установи, як саме буде зберігатись архів та що станеться з будівлею ДЦ (очевидно, що публікації в пресі не дають такого розуміння спільноті);

-  всім тим, хто активно підтримує Довженко Центр необхідно перестати переходити на особисті образи на адресу учасників процесу – це підвищує градус емоцій і не є конструктивним для пошуку виходу з ситуації.

Та, на жаль, окремі митці та колишні функціонери Центру Довженка категорично не бажають відкинути емоції та побудувати діалог.

Зокрема, екс-директор Центру Іван Козленко, який наразі знаходиться за кордоном, і якому прокуратура не може вручити підозру у кримінальному провадженні щодо зловживання службовим становищем, вже звинуватив Анну Мачух у "зраді".  "Я ще побачу, як ти зрадливо зрікатимешся своїх теперішніх зверхників, так же лицемірно, як ти зріклась багатьох партнерів, лише б догодити Кудерчук", - написав Козленко у коментарі під дописом.

Нагадаємо, що 10 листопада Українська кіноакадемія опублікувала власну заяву, де, зокрема, йдеться про таке: "Громадськість обурена безконтрольними й одверто брутальними діями можновладців, які вирішили самодержавно керувати сферою кіноіндустрії, екранної культури в цілому".

Того ж дня речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець повідомила про те, що співробітники прокуратури, поліції та Служби безпеки України проводять обшук у приміщенні Довженко-Центру на підставі ухвали слідчого судді. "Слідчі дії відбуваються на законних підставах в межах кримінального провадження, яке розслідується за ч. 2 ст. 364 КК України. Наразі це вся інформація, яку ми можемо повідомити на цей час, з огляду на те, що слідчі дії тривають", – сказала Надія Максимець.

У прес-службі СБУ також підтвердили слідчі дії і зазначили, що одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем.