Вночі невідомі спалили автомобіль знімальної групи програми «Схеми» / фото facebook.com/mixailotkach

Посольство США висловило стурбованість залякуванням журналістів в Україні.

Про це йдеться в заяві на офіційній сторінці посольства США в Facebook.

"Вільні медіа є надважливим елементом життєздатної демократії, а журналісти повинні мати змогу виконувати свою роботу без утисків і залякувань. Ми стурбовані нещодавніми інцидентами, спрямованими проти співробітників Радіо Свобода, включаючи спалення автомобіля та підозру на прослуховування оселі. Ми високо цінуємо, що влада вживає початкові заходи для вивчення цих інцидентів, і закликаємо до швидкого і всебічного розслідування", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожАваков провів зустріч  відносно ситуації з підпалом автомобіля програми "Схеми"

Підпал авто "Схем": хронологія подій

  • Вночі сьогодні, 17 серпня, невідомі спалили біля будинку водія автомобіль знімальної групи програми «Схеми». За словами журналіста програми Михайла Ткача , останній матеріал, який вони знімали за допомогою цього автомобіля, - «Королі доріг», про перших осіб держави, які порушують ПДР.
  • Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання на максимально швидке розслідування підпалу автомобіля програми «Схеми» і притягнення до відповідальності зловмисників.
  • Правоохоронці встановлюють обставини та винуватців підпалу автомобіля Kia Cerato, що належав знімальній групі програми «Схеми: корупція в деталях».

"Прослушка" у Ткача: деталі інциденту

  • 8 серпня журналіст програми "Схеми" Радіо Свобода Михайло Ткач заявив, що виявив у себе вдома ознаки прослуховуючого пристрою. Пізніше поліція повідомила, що розпочала провадження за статтею "Порушення недоторканності приватного життя".
  • За два дні з моменту відкриття кримінального провадження щодо ймовірного прослуховування журналіста-розслідувача програми "Схеми" Михайла Ткача поліція один раз оглянула місце подій, але без використання спеціальної техніки. Проте, за допомогою викрутки, слідчий "знайшов" три отвори на горищі, що ведуть до помешкання журналіста.
  • Пізніше Ткач подав скаргу у прокуратуру через бездіяльність поліції.