Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року \ фото УНІАН

Cуд скасував закриття справи про фальсифікацію експертиз у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Читайте такожСправа Шеремета: суд відмовився відпускати Антоненка з-під вартиТекст відповідної ухвали слідчого судді Шевченківського райсуду Києва Володимира Бугіля опублікувала у Facebook адвокатська компанія "OK LEGAL", адвокати якої представляють інтереси фігурантки справи Яни Дугарь.

"Скаргу адвоката Віталія Коломійця в інтересах Яни Дугарь на постанову слідчого... ДБР Чередника С.О. від 15. 06. 2020 про закриття кримінального провадження - задовольнити. Скасувати постанову слідчого... про закриття кримінального провадження", - йдеться в тексті ухвали.

Відео дня

Адвокати розповідають, що Держбюро розслідувань три місяці не реєструвало заяву про те, що результати експертизи ходи Дугарь мають ознаки фальсифікації.

Після скарги до суду заяву зареєстрували та відкрили справу, однак розслідували її лише два місяці та винесли постанову про закриття.

"Допитали "психолога по ході" і головного слідчого, а ті сказали, що нічого не фальсифікували та й по всьому - винесли постанову про закриття... Навіть в суді ДБР пробувало сховатися за різними адресами і розповідями про "повне і об'єктивне розслідування". На щастя, на суддю це враження не справило, постанову про закриття справи проти фальсифікаторів скасував, направив на додаткове розслідування", - зазначили у компанії.

Адвокати уточнюють, що за цей час у них з'явилося ще більше матеріалів про умисну фальсифікацію обвинувачення проти Дугарь, Кузьменко та Антоненко.

Вбивство Шеремета: деталі

Павло Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Антоненка, лікаря Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Дугарь.

Слідство вважало, що Антоненко був організатором вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто журналіста, а Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. 11 серпня суд змінив Кузьменко запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.

За словами керівника юридичної фірми «Сенс Консалтинг» Леоніда Маслова, Антоненко вже виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко – «лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок». Крім того, підозрюваних звинувачують у знищенні автомобіля, в якому був Шеремет, і зберіганні вибухівки.

25 серпня всі троє обвинувачуваних вимагали в суді, щоб їхню справу розглядав суд присяжних.

Як зауважила головуюча у колегії суддів Оксана Голуб, оскільки згідно з однією зі статей Кримінального кодексу, яку інкримінують всім трьом обвинувачуваним, передбачено довічне позбавлення волі, то вони мають право на те, щоб їхню справу розглядав суд присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

За авторозподілом від 9 вересня визначено троє основних присяжних: Григорій Фірсов, Наталя Глоба, Юрій Михайленко і двоє запасних - Юрій Федоренко, Людмила Яковенко.