Суд перенесли на 28 вересня / фото УНІАН

Шевченківський районний суд міста Києва задовільнив самовідвід однієї з присяжних Ганни Чупіної у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета та відвід іншої присяжної Інни Крамаренко.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні колегія суддів Шевченківського райсуду Києва заслухала виступ присяжних Ганни Чупіної, Валерія Фірсова, Людмили Яковенко, Наталії Глоби, Інни Крамаренко, Юрія Михайленка та Юрія Федоренка.

Присяжна Чупіна заявила самовідвід через те, що інший присяжний Михайленко є її чоловіком, а згідно із законодавством, близькі родичі не можуть брати участь в одному судовому засіданні. Слід зазначити, що сторона захисту також заявила відвід Михайленку на підставі того, що Чупіна є його дружиною.

Відео дня

Читайте такожВбивство Шеремета: з підозрюваної Кузьменко зняли електронний браслет

Окрім того, було заявлено відвід стороною захисту Наталії Глобі, оскільки її матір проживає на непідконтрольній території на сході України, що на думку захисників обвинувачуваних, може вплинути на її позицію в суді.

Також прокуратурою було заявлено відвід присяжній Крамаренко, оскільки раніше вона неодноразово брала участь у виборах як член виборчої комісії.

У підсумку колегія суддів ухвалила рішення задовільнити самовідвід Чупіній та відвід Крамаренко і Михайленку.

Водночас відвід Глобі не було задоволено, оскільки суд вважає, що такий відвід має ознаки дискримінації за місцем проживання родичів присяжної і на підставі того, що вона володіє майном на непідконтрольній території України.

Читайте такожЗахист Антоненка оприлюднив докази його непричетності до вбивства Шеремета

В результаті виявилося, що не вистачає двох присяжних, тому в засіданні оголосили перерву до 28 вересня. До цієї дати система автораспределенія повинна запропонувати двох присяжних замість тих, які сьогодні вибули з процесу.

Також очікується, що на наступному засіданні сторона звинувачення оголосить обвинувальний акт.

Також сьогодні Шевченківський райсуд розпочав відбір присяжних у справі про вбивство Шеремета.

Справа про вбивство Павла Шеремета: що відомо

  • Шеремет загинув в центрі Києва вранці 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіціі заявили, що в причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Антоненка, лікаря Кузьменко (псевдонім «Лиса»), військову медсестру Дугарь.
  • Слідство вважало, що Антоненко був організатором вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто журналіста, а Дугаров напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • Суд обрав Антоненку і Кузьменко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. 11 серпня суд змінив Кузьменко запобіжний захід з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.
  • 21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугаров додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.
  • За словами керівника юридичної фірми «Сенс Консалтинг» Леоніда Маслова, Антоненко вже виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко - «тільки заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок». Крім того, підозрюваних звинувачують у знищенні автомобіля, в якому був Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • 25 серпня всі троє обвинувачених вимагали в суді, щоб їх справу розглядав суд присяжних.
  • Як зазначила головуюча в колегії суддів Оксана Голуб, оскільки згідно з однією зі статей Кримінального кодексу, яку інкримінують всім трьом обвинуваченим, передбачено довічне позбавлення волі, то вони мають право на те, щоб їх справу розглядав суд присяжних у складі двох професійних суддів і трьох присяжних.