Сьогодні Стерненку вручили підозру в умисному вбивстві / Фото УНІАН

Одеський громадський активіст Сергій Стерненко заявляє, що Служба безпеки України, назвавши його вбивцею, порушила презумпцію невинуватості.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив журналістам після виходу з Головного слідчого управління СБУ, де йому вручили підозру в умисному вбивстві Івана Кузнєцова, який напав на нього, та незаконному носінні ножа.

"На офіційному сайті СБУ у стверджувальній формі вказується, що я вчинив вбивство Івана Кузнєцова, що я завдав йому удару ножем у серце, після того як він нібито на мене вже не нападав. Ця публікація була написана без погодження зі слідчим та прокурором. Вони сказали, що не надавали ніяких відомостей про слідство жодним підрозділам СБУ і прес-службі зокрема. Така заява є грубим порушенням презумпції невинуватості, вона порушує ст.62 Конституції та ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - сказав активіст.

Відео дня

Своєю чергою адвокат Стерненка Віталій Коломієць заявив, що у підозрі, врученій його підзахисному, вказані результати експертиз, що містять взаємовиключні дані, а слідчий приховує від підозрюваного матеріали, які є загальнодоступними.

"Він каже: я не можу давати ці матеріали, бо вони не обґрунтовують клопотання про домашній арешт", - сказав Коломієць.

Читайте такожПовідомлена Стерненку підозра суперечить нормам матеріального права - адвокат

Також він додав, що підозра надрукована на 5 сторінках.

«4 сторінки про те, як Сергій захищався, а одну вони вигадали, що в нього раптово виник умисел догнати нападника і через 90 метрів завдав удару», - сказав адвокат.

За його словами, ця версія «спростовується матеріалами, зокрема стрімом з місця події».

«Відео спростовує те, що вони говорять, що Кузнєцов після нападу упав, втратив свідомість та помер. На стрімі, який почався через деякий час після того, як Сергій відбив напад, видно, що Кузнєцов подає свідомі ознаки життя», - заявив адвокат.

Також Коломієць розкритикував обґрунтування підозри за ст.263 Кримінального кодексу про незаконне поводження зі зброєю. Він заявив, що ніж, який був у Стерненка, за висновками експертизи, не є холодною зброєю, і вільно продається у магазинах, оскільки є звичайним складаним ножем.

Стерненко та адвокати заявили, що на судових засіданнях з обрання йому запобіжного заходу доведуть безпідставність підозр, заявлених у клопотанні слідчого СБУ. Стосовно часу судового засідання Стерненко припустив, що сьогодні засідання не відбудеться.

Крім того, він стверджує, що на слідство чинили тиск ряд посадовців і керівників правоохоронних органів.

Як повідомляв УНІАН, 2018 року на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує напади зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

9 жовтня 2019 року Генпрокуратура направила до Головного слідчого управління СБУ кримінальні провадження щодо нападів на Стерненка.

Разом з тим СБУ відкрила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, Івана Кузнєцова.

Сьогодні, 11 червня, Стерненку в Головному слідчому управлінні СБУ повідомили про підозру у вчиненні злочину за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України.

В СБУ заявили, що експертиза засвідчила версію про умисне вбивство Стерненком свого нападника Кузнєцова.

Читайте такожЗ акції на підтримку Стерненка прогнали пропагандистів Шарія

У спецслужбі підтвердили, що, як свідчать матеріали справи, Кузнєцов та Олександр Ісайкул мали на меті залякати і нанести Стерненку тілесні ушкодження. У повідомленні зазначалося, що, захищаючись, активіст лівою рукою прикривався від ударів, а правою завдавав удари ножем. Як наслідок, Ісайкул отримав різану рану передньої черевної стінки, а Кузнєцов – проникаюче колото-різане поранення живота. При цьому в СБУ зауважили, що такі дії Стерненка можуть відповідати поняттю "необхідна оборона".

«Однак його подальші дії ставлять під сумнів вищезазначену версію. Оскільки Кузнєцов втік з місця події, напад на Стерненка вважається закінченим – його життю та здоров’ю вже нічого не загрожувало. Однак Стерненко побіг за Кузнєцовим, наздогнав його і завдав декількох поранень, зокрема удар ножем у серце, який і призвів до смерті» - заявили в СБУ.

За даними спецслужби, тіло Кузнєцова було знайдено майже за 100 м від місця першої сутички, тому слідство вважає, що заяви про те, що Стерненко поранив Кузнєцова під час самооборони, а згодом жодних ран не наносив, не відповідають дійсності.

Проведена під час досудового розслідування експертиза засвідчила версію про умисне вбивство, заявили в СБУ.

Також Стерненку сьогодні вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Запобіжний захід обиратиме Шевченківський райсуд Києва, проте дата та час засідання ще невідомі.