Фото УНІАН

Відновлення роботи київського ТРЦ Ocean Plaza вигідне державі, і має відбуватися паралельно з підготовкою до націоналізації частки російських власників, які володіють 2/3 акцій об'єкту. Для того, щоб відкрити ТРЦ на законних підставах, достатньо корпоративних прав українських міноритарних акціонерів.

Про це пише публіцист та телеведучий Сергій Іванов у своєму блозі "Бізнес "без вас" на Цензор.Нет.

На думку блогера, активи російського бізнесу в Україні мають бути оперативно конфісковані, а робота їхніх бізнесів – якомога швидше відновлена на користь Україні.

Відео дня

"Повномасштабне вторгнення остаточно зняло з порядку денного всі дискусії щодо націоналізації російського майна та бізнесу в Україні. Ми мусимо забрати все, що належить росіянам, оперативно забезпечивши відповідне юридичне оформлення процесу. А самі активи росіян повинні почати працювати на нашу державу якомога швидше", – наголосив Сергій Іванов.

Він також зазначив, що наразі корпоративні права російських власників – олігархів Ротенбергів, арештовані і передані в управління Національному агентству АРМА, а сам ТРЦ при цьому не працює.

"Яскравий приклад – київський бізнес путінських шісток Ротенбергів – один з найбільших столичних шопінг-молів Ocean Plaza. Наразі корпоративні права росіян арештовані судом і передані АРМА за відмивання коштів з метою виведення їх до рашки через рахунки кіпрського офшору. Скоро має відбутися продаж російської частки – 2/3 об'єкту – на аукціоні. Сам мол поки що не працює", – написав Іванов.

На думку блогера, господарчий об’єкт, частка якого перебуває в управлінні держави, має приносити податки і давати робочі місця. За інформацією блогера, українські міноритарні акціонери нещодавно розблокували право користування майном, роботу ТРЦ потрібно відновити найближчим часом і використовувати такий підхід до всього російського бізнесу в Україні.

"Українські міноритарні акціонери, власники ⅓ об‘єкту, нещодавно розблокували право користування цим майном. Тобто ТРЦ, яким на 1/3 володіє український власник, а на 2/3 – українська держава, має почати працювати вже зараз, а не з моменту продажу та остаточного юридичного оформлення, адже це податки та робочі місця, конче потрібні зараз. І такий підхід має бути застосований не лише до Ocean Plaza, а й до всього російського бізнесу в Україні. "Без вас" так "без вас".

Нагадаємо, ТРЦ  Ocean Plaza був побудований у 2012 році українськими компаніями UDP та KAN. У тому ж році ТРЦ був проданий російській компанії "ТПС Нерухомість" російського олігарха Аркадія Ротенберга. Після 2014 року російські акціонери намагалися продати актив, але лише у 2019-му змогли реалізувати 33% акцій UDP. З початком російського вторгнення ТРЦ припинив роботу, майно та рахунки власників були заарештовані. У серпні Печерський суд Києва передав корпоративні права на ТРЦ Національному агентству АРМА.