Тендер на закупівлю томографів для прикордонної служби пройшов без порушень, заявляють у ДПСУ/ фото dpsu.gov.ua

Державна прикордонна служба України (ДПСУ) спростовує інформацію про порушення законодавства під час тендерної закупівлі двох систем комп'ютерної томографії для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню COVID-19, і стверджує, що процедура була дотримана відповідно до вимог чинного законодавства.

Про це в коментарі журналістам повідомив начальник управління Адміністрації ДПСУ Михайло Карнаух, передає "РБК-Україна".

"На період боротьби з поширенням коронавірусу держава виділила кошти для здійснення закупівель, у тому числі й на потреби прикордонного відомства. Для цього був сформований чіткий перелік необхідного обладнання з конкретною специфікацією і параметрами, оголошені відкриті торги, під час яких упередженого ставлення до кого-небудь з учасників не було", - зазначає він.

Відео дня

За словами чиновників, під час закупівлі томографів "процедура була дотримана відповідно до вимог чинного законодавства, а жодних зауважень з боку аудиторів, тендерного комітету не було".

"Те, що окремі компанії, які хотіли або "наварити" на цьому, або "впарити" обладнання, яке не відповідає заздалегідь визначеним вимогам, зараз намагаються вставити палиці в колеса, то нехай це залишиться на їхній совісті. У нас все пройшло чесно, я спокійно сплю вночі, а ДПСУ готова надати всю наявну документацію щодо цієї та інших закупівель контролювальним і правоохоронним органам", - додає Карнаух.

Нагадаємо, за підсумками тендеру 4 травня 2020 року ДПСУ зобов'язалася придбати у "Медгаранта" два томографи на загальну суму 35,1 млн грн. Втім, учасники тендеру повідомляють про суттєві правопорушення на торгах.

Своєю чергою, за словами директора "Інкос-Лайну" і "Анке Україна", прикордонники безпідставно відкинули їхні пропозиції, створивши штучні умови для забезпечення перемоги конкурентів.

Раніше журналісти "Наших грошей" писали про закупівлю вітчизняними військовими у "Інкос-Лайн" китайських планшетів, і про те, що під час торгів штучно створювалася ілюзія конкуренції компанії.

Крім того, "Інкос-Лайн" виступав фігурантом як мінімум трьох кримінальних проваджень, пов'язаних зі зловживаннями бюджетними та податковими махінаціями в різних регіонах України. Фіскали Запорізької області звинувачували компанію, що вона користувалася послугами "фірм-метеликів" для штучного формування податкового кредиту, столичні правоохоронці підозрювали її в "схематозі" під час поставки пластикових панельних огорож, що призвело до розтрати понад 1 млн грн бюджетних коштів, а слідчі Дніпра - в ймовірних зловживаннях під час конкурсних торгів, які проводили місцеві чиновники.