Українці не довіряють судам / фото УНІАН

74,9% відсотків українців за останні два роки не стикалися особисто з українською судовою системою. У 67,9% з судовою системою не стикалися також рідні та близькі. 76,2% громадян країни не стикалися з несправедливими судовими рішеннями. У 68,4% опитаних з несправедливими судовими рішеннями не стикалися рідні та близькі. Тільки 23% з тих, хто хотів звернутися до суду і не зробив це, передумали через побоювання винесення несправедливого судового рішення. Набагато більше українців турбує час розгляду позову, вартість судового процесу і так далі.

Тим не менш, українці не довіряють судам. Більшість респондентів в тій чи іншій мірі не довіряють всім учасникам української судової системи, повідомляє видання Капітал.

Про це свідчать дані представленого сьогодні в агентстві УНІАН соціологічного дослідження "Ставлення українців до української судової системи", проведеного компанією "Active-Group" за підтримки "Future Research Fundation".

Відео дня

На думку експертів, така ситуація виникла під впливом засобів масової інформації, які приділяють дуже багато уваги опису проблем вітчизняної судової системи.

"Люди судять не з особистого досвіду, а за повідомленнями ЗМІ", - зазначив під час презентації результатів дослідження експерт Віктор Скаршевський.

67% опитаних не менше 1 разу за останній місяць чули зі ЗМІ про несправедливі судові рішення, наголошується в дослідженні "Active-Group".

Тому Віктор Скаршевський закликає не перебільшувати проблему корумпованості та неефективності українських судів.

"Довіра до недосконалої української судової системи зараз в 1,5 рази вища, ніж до новостворених антикорупційних структур", - нагадав він.

При цьому, відзначають соціологи, українці виступають не за судову реформу, що просувається владою, а за повсюдне впровадження в Україні суду присяжних. 64,9% позитивно ставляться до ідеї ввести в Україні суд присяжних. 65,9% опитаних вважають, що присяжні виносять більш справедливі рішення в складних випадках.

"Є запит громадян на пряму участь, в тому числі в тому, як формуються суди і як формуються правоохоронні органи", - розповів під час презентації дослідження засновник компанії "Active-Group" Андрій Єременко, зазначивши, що бажання українців брати питання встановлення справедливості в свої руки поширюється навіть на можливі прямі вибори шерифів.

Нагадаємо, що проголосована Верховною Радою судова реформа передбачає участь, причому з вирішальним голосом, міжнародних експертів у формуванні Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. ВККС і ВРП — це ті органи, які безпосередньо займаються формуванням судового корпусу. Про впровадження суду присяжних або про вибори суддів українцями мова в проголосованих документах не йде.