Зеленський подякував МЗС за роботу над звільненням українців \ president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський привітав повернення на батьківщину шістьох українських громадян – членів екіпажу судна Curacao Trader, які були звільнені з піратського полону 20 серпня.

Читайте такожКількість українців, які потрапили у полон піратів біля узбережжя Нігерії, зросла

«Наші моряки провели в полоні у піратів понад місяць, але нарешті повернулися до України і вже скоро зустрінуться зі своїми родинами», - цитує главу держави його прес-служба.

Відео дня

Зеленський подякував українським дипломатам, Міністерству закордонних справ, які вели переговори щодо звільнення бранців.

«Ми весь час тримали ситуацію на контролі. Українці мають знати, що для нашої держави важливий кожен громадянин», – наголосив президент.

Особливо він відзначив активну роботу МЗС, співробітники якого весь час були на зв'язку та професійно супроводжували переговорний процес задля звільнення українських моряків, додали в прес-службі.

Коли українські моряки потрапили в полон:

  • 18 липня стало відомо, що біля узбережжя Нігерії пірати викрали з судна Curacao Trader 13 моряків, серед яких шестеро українців. Всього на судні знаходилися 19 членів екіпажу. Напад було скоєно на відстані більше 200 морських миль від берега, коли воно вже завершило вихід із небезпечної зони, і супровід, яке гарантувало його безпеку, залишилося позаду.
  • 20 серпня моряків звільнили з полону, а 24 серпня нігерійські військові передали звільнених громадян України представникам українського посольства у Федеративній Республіці Нігерія.