Український бізнес в рамках ініціативи 'Ліга тепла' модернізував дві пологові лікарні в Охтирці і Боярці

У рамках благодійної ініціативи "Ліга тепла" представники українського бізнесу спільно обладнали дві пологові лікарні в Охтирці (Сумська область) і Боярці (Київська область) сучасним обладнанням, що забезпечить безпеку матерів і немовлят від ризику блекаутів.

Директор з корпоративного управлыння та контролюкомпанії Vodafone Україна, яка ініціювала цей проект, Ольга Дейнега пояснила, що ініціатива була відповіддю на загрозу відсутності тепла взимку через руйнування інфраструктури агресором.

"Перебої з електрикою та теплопостачанням спонукали нас шукати альтернативу звичним рішенням і водночас змусили подивитися на неочікувану проблему більш широко. Ми завжди на стороні інновацій і високотехнологічних підходів. І цей проект не став винятком.  Використання альтернативних технологій опалення, які працюють на відновлювальних джерелах енергії, в багатьох країнах світу вже достатньо широко застосовується, і я вірю, що цей підхід стане нормою в Україні", - зазначила Дейнега.

Відео дня

До "Ліги тепла" в Боярці долучилися компанія "Хуавей Україна", "ПриватБанк" та холдинг "Energame". Кожна з них перерахувала 20 000 євро, які були використані на підготовку проекту, закупівлю необхідного обладнання та його встановлення в лікарні. За час існування "Ліга тепла" зібрала більше 4 мільйонів гривень. 

Український бізнес в рамках ініціативи 'Ліга тепла' модернізував дві пологові лікарні в Охтирці і Боярці

"Цей проект спрямований на комфорт для матерів і новонароджених. А також це приклад того, якими енергоефективними можуть бути лікарні. В цілому, таке соціально відповідальне інвестування – це  про майбутнє, яке народжується тут і зараз", - розповів керуючий директор "Хуавей Україна" Ло Бінь.

Основним принципом проекту є застосування сучасних рішень, які дозволяють значно підвищити енергонезалежність пологових лікарень. Таким чином, заклади-учасники проекту долучаються до сучасного світового тренду  переходу на безвуглецеву енергетику. 

Зокрема, технічне рішення, застосоване в Боярській лікарні, передбачає використання теплових насосів, які за допомогою теплообмінників збирають теплову енергію із повітря і подають її в приміщення. Так відбувається обігрів приміщень взимку, або кондиціонування влітку. До того ж, система майже не залежить від енергопостачання – достатньо енергії найпростішого генератора, що в умовах частих перебоїв з електрикою є особливо корисним аргументом на користь даного рішення.

Як розповів головний лікар модернізованої пологової лікарні  в місті Боярка Володимир Пляцек, завдяки новому обладнанню процес перебування матерів і новонароджених у лікарні стане значно комфортнішим. А це важливо, адже в мирний час в цьому закладі народжувалося близько 1200 немовлят на рік.

"Для новонароджених дуже критичне дотримання температурного режиму, вони не мають переохолоджуватися. В умовах блекаутів нам це робити було дуже важко. Тепер, коли ми маємо нове обладнання, яке працює на альтернативних джерелах енергії, ми значно більше захищені від блекаутів, але, звісно, краще би, щоб їх не було взагалі", - пояснив Пляцек.

Над проектом і далі продовжує працювати команда компанії Vodafone Україна, що здійснює адміністрування ініціативи, і закликає усіх небайдужих громадян і соціально відповідальний бізнес долучатися до "Ліги тепла", адже це безстроковий челендж для допомоги невеликим пологовим будинкам України.

Український бізнес в рамках ініціативи 'Ліга тепла' модернізував дві пологові лікарні в Охтирці і Боярці

"Ми закликаємо усіх, хто має бажання долучитися до ініціативи, не баритися і вже зараз приєднуватися. Чим більше буде інвесторів, тим більшу кількість пологових будинків ми зможемо допомогти державі підготувати до зими. Челендж триває!" - підкреслила директор з корпоративного управління і контролю Vodafone Україна Ольга Дейнега.

Довідка. Партнером ініціативи виступає благодійний фонд "Твоя опора", який є одним з найбільших фондів України. Отеплення також можна профінансувати самостійно – через власноруч обраний фонд або підрядника. Для приєднання до ініціативи потрібно заповнити заявку на https://www.ligatepla.com.ua/