УПЦ МП заявила, що у Епіфанія немає дозволу на службу в Лаврі / фото REUTERS

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що у митрополита Православної церкви України Епіфанія немає дозволу на проведення служби у Лаврі 7 січня. Намір предстоятеля ПЦУ назвали "спробою силового захоплення Успенського собору". А як доказ опублікували відео із заявою в.о. генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

У повідомленні синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП сказано: "За повідомленням адміністрації музею, анонсоване "ПЦУ" богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври не має дозволу. Під час зустрічі з представниками священноначалля і братії Лаври 5 січня в. о. генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Олександр Рудник заявив, що ніяких звернень про використання Успенського собору та Трапезного храму для проведення богослужінь з боку "ПЦУ" не надходило".

Представники УПЦ МП також опублікували відео із заявою Рудника. У ролику він каже: "Ні офіційного звернення, ні неофіційного звернення від ПЦУ я не отримував. Ніяких розпоряджень з приводу цього я не отримував станом на зараз (вечір 5 січня — УНІАН)". Потім в. о. гендиректора перехрестився на підтвердження своїх слів.

В УПЦ МП розкритикували намір Епіфанія провести службу 7 січня в Лаврі і назвали його "спробою силового захоплення Успенського собору шляхом шантажу і введення в інформаційну оману суспільства". Представники церкви Московського патріархату також звинуватили ЗМІ за публікацію заяви з офіційного сайту ПЦУ без перевірки інформації. Журналісти, на думку УПЦ МП, "наповнили інформаційний простір черговим фейком від ПЦУ".

Служба в Лаврі на 7 січня: що відомо

Прес-служба ПЦУ 4 січня заявила про отримання дозволу на проведення богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври на Різдво.

Після цього міністр культури України Олександр Ткаченко повідомив, що за підсумками роботи комісії Успенський собор і Трапезна церква Києво-Печерської Лаври повернулися у власність держави.

УПЦ МП у відповідь заявила, мовляв, під час дії воєнного стану всі договори оренди храмів Лаври продовжуються автоматично. Представники церкви пригрозили кримінальною відповідальністю за допуск Епіфанія на територію святині.

Вас также могут заинтересовать новости: