Правозахисники розповіли про умови, в яких перебувають українські журналісти / фото Тетяна Поляковська, УНІАН

Виконавча директорка громадської організації "Медійна ініціатива за права людини" Тетяна Катриченко пояснила, чому Росії вигідно утримувати українських журналістів, серед яких, зокрема кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час пресконференції "Незаконне затримання, тортури, неволя: як і чому Росія веде війну проти українських медійників".

Катриченко зауважила, що їхня організація вивчає всі доступні випадки щодо затримання цивільних громадян на всіх окупованих територіях та тих, які нині вже звільнено.

"Ми розуміємо, що Російська Федерація затримувала, в першу чергу, активних громадян. Це активістів, колишніх учасників Антитерористичної операції і журналістів", - сказала вона і додала, що до цієї категорії входив і кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк, якого російські окупанти викрали з Київської області ще на початку повномасштабного вторгнення.

Цих людей спеціально шукали, перевіряли їхні телефони, вивозили людей в місця незаконного утримання, зокрема в підвали.

"А далі вся дорога цивільних, як і журналістів, в принципі, однакова… Якщо говорити про Київську область, точно всіх вивезли на територію Російської Федерації. Якщо ми говоримо про зараз окуповані території, - Запорізьку область, Херсонську, де також затримані медійники, то їх можуть утримувати на окупованій території", - зазначила Катриченко.

Вона підкреслила, що умови, в яких утримують цих людей, - нелюдські. Їх часто розміщують в одиночних камерах, не допускають до них представників міжнародних гуманітарних місій, катують та знущаються з них.

"Їм не дають права на зв’язок із зовнішнім світом, їм не дають права на листування, на телефонні дзвінки", - додала представниця МІПЛ.

Деяких медійників, продовжила вона, намагаються ізолювати, а інколи і використати у пропагандистських роликах чи акціях.

"Ми розуміємо, що Російській Федерації насправді дуже вигідно тримати таких людей, шантажувати Україну, намагатися виторгувати щось більше. І при цьому приховувати їх так далеко, щоб жодна міжнародна гуманітарна місія, а ми тут говоримо про Міжнародний Комітет Червоного Хреста, в першу чергу, який не виконує своїх зобов’язань, не виконує свого мандату, щоб їх ніхто не знайшов", - сказала Катриченко.

Говорячи про Хилюка, вона нагадала, що його вивезли через Білорусь у Новозибків Брянської області Росії. Довгий час Росія не підтверджувала його утримання та не допускала до нього юристів.

"Ми особисто домовлялися з російською юристкою, яка була готова і поїхала в Брянську область, в Новозибків. Вона стукала в двері СІЗО. Їй відчинили і сказали, що "тут українців немає". А це була брехня. Оскільки ми потім опитали ще десятки звільнених, зокрема й військовослужбовців. Ми знали, що Дмитро також перебуває у цьому місці утримання", - зазначила Катриченко і додала, що потім Росія почала перевозити українців з цього місця утримання.

Представниця МІПЛ зауважила, що відомо про затримання медійників у Мелітополі та Бердянську, відомо про утримання медійників на окупованій території, а деяких з них було вивезено до Росії.

"Російська Федерація, очевидно, не зможе звільнити всіх і одразу. Ми вимагаємо, Україна вимагає, і через міжнародних партнерів, звільнення всіх цивільних громадян, зокрема й медійників. Безумовно. Але це дуже довгий і складний процес. Вже понад два роки Дмитро перебуває на території Російської Федерації", - наголосила правозахисниця.

За її словами, не виключено, що Хилюка після Брянської та Володимирської області Росії могли перевезти до Мордовії, але підтвердити це наразі дуже складно.

Водночас батько Дмитра - Василь Хилюк - підкреслив, що достеменно не відомо, де саме перебуває журналіст і в яких умовах. "Жодної комунікації. Хоч би знати, що… Чи лист, чи дзвінок", - сказав батько і додав, що він та мати Дмитра чекають на сина вдома.

Своєю чергою, керівник відділу розслідувань "Репортери без кордонів", автор розслідування про викрадення Хилюка Арно Фроже запевнив, що вони роблять усе для того, аби знайти Дмитра та дізнатися про умови, в яких його утримують.

"Що стосується справи Дмитра. Ми вважаємо, що таку справу слід і потрібно розглядати. Це журналіст, який жодного кроку не зробив, який міг би призвести до його затримання, а тим паче перевезення до в’язниці або до Росії. Він нічого не зробив, за що його можна звинувачувати. Просто це ще одне питання того, як викрадають людей - цивільних і журналістів - росіяни в Україні", - наголосив він.

Фроже зауважив, що Хилюк після затримання росіянами "був перевезений до Білорусі і утримувався там у центрі затримань".

"У нас є свідки, ми знаємо точну інформацію, де його утримували. Ми знаємо людину, яка утримувалася у тому будинку… Ми знаємо, що цих людей тримають в одиночних камерах. Три місяці. Тільки тому, що у нього є одна провина: він - український журналіст", - підкреслив представник "Репортерів без кордонів".

За його словами, було знайдено і інших свідків, є додаткова інформація і за минулий рік, яка свідчить про те, що з Новозибкова Хилюка перевезли до Володимирської області Росії, до виправної колонії №7.

"Дуже важко дізнатися, де він перебуває зараз. Ні Червоний Хрест, ні інші наші джерела не можуть з’ясувати вже цілий рік місце його перебування. Ми думаємо, що він все ще у колонії №7. Ми намагаємося знайти інформацію про його перебування", - сказав Фроже.

Також перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ наголосила на відсутності доступу до будь-якої інформації щодо незаконно ув’язнених українських журналістів.

"Якщо у людини немає родичів на окупованій території, то ніхто не зможе отримати цю інформацію про те, де перебувають їхні рідні. І родичам це дуже важко зробити дуже часто", - підкреслила вона.

Крім того, директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк зазначила, що "станом на зараз нам відомо про 29 цивільних українських журналістів, які перебувають в незаконному утриманні в Росії". "Ще четверо наших колег, які приєдналися до лав ЗСУ, зараз перебувають також в Росії в незаконному полоні", - сказала вона.

Також, додала вона, з початку повномасштабного вторгнення Росії відомо про близько 20 випадків захоплення журналістів, яких потім відпустили. А з 2014 року, зауважила Романюк, понад 100 українських та закордонних журналістів побували в російському полоні.

Як зазначається у пресрелізі МІПЛ, на сьогодні вони встановили 32 медійників, викраденого Росією на окупованих територіях України. "У багатьох випадках доля цих людей залишається невідомою. Інформацію про їхнє місце перебування і стан здоров’я не можуть отримати ані рідні, ані правозахисники", - наголошують у організації.

Згідно з даними МІПЛ, наразі в російських в’язницях, окрім Хилюка, перебувають Азіз Азізов, Ернес Аметов, Осман Аріфмеметов, Марлен Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Олексій Бессарабов, Максим Буткевич, Владислав Гершон, Анастасія Глуховська, Ірина Данилович, Наріман Джелял, Владислав Єсипенко, Тимур Ібрагімов, Євген Ільченко, Георгій Левченко, Ірина Левченко, Олександр Малишев, Сервер Мустафаєв, Рустем Османов, Геннадій Осьмак, Вікторія Рощина, Максим Рупчов, Сейран Салієв, Яна Суворова, Амет Сулейманов, Руслан Сулейманов, Вілен Темер’янов, Сергій Ципіга, Рустем Шейхалієв та Дмитро Штибликов.

Також у коментарі УНІАН, відповідаючи на запитання щодо того, чи може підтвердження Росією утримання Хилюка та Рощиної свідчити про якісь позитивні тенденції та бути ознакою їх скорого звільнення, Катриченко зауважила, що Росія приховує десятки тисяч українських громадян, військових та цивільних, і не підтверджує їхнього утримання, хоча повідомлення про це України є прямим обов’язком країни-агресорки.

"Тому кожне таке підтвердження є дуже важливим і Російська Федерація фактично говорить про те, що "так, їх затримали, і я утримую на території Російської Федерації". Інша справа, що нам не відомо, в яких умовах утримуються ці люди. Тому що в ці місця утримання не допускаються представники міжнародного Червоного Хреста і взагалі якісь зовнішні спостерігачі, які могли б сказати, в яких умовах, який стан здоров’я", - сказала вона.

Водночас зауважила правозахисниця, коли Росія "проявляє" таким чином людей, то Україні легше просити повернути таких підтверджених громадян.

"Ми не можемо говорити про "обміни". Ми можемо говорити про таке повернення безумовне цивільних, зокрема й журналістів. І Вікторії Рощиної, і Дмитра Хилюка", - зазначила Катриченко.

На уточнення, чи є все ж щось позитивне у тому, що Росія вперше офіційно підтверджує утримання цих людей, чи для Росії це нічого не означає, вона пояснила, що таке підтвердження для країни-агресора часто є технічним.

"Дуже мало відомо таких випадків, коли після такого підтвердження відбувається відразу обмін або повернення. Тому що під час повернення або обміну можуть повертатися громадяни, які були не підтверджені Російською Федерацією. Насправді дуже складно говорити, чи наближає таке підтвердження до повернення", - пояснила Катриченко.

Утримання Дмитра Хилюка РФ - що відомо

Як повідомляв УНІАН, серед цивільних українців, які перебувають у полоні Росії, є і кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк. Його разом із батьком російські окупанти викрали у перші дні березня 2022 року під час окупації Київської області. Згодом батька відпустили, а Дмитра незаконно вивезли до Росії.

У грудні 2023 року український омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що росіяни не підтверджують того, що Хилюк, перебуває на території Росії.

На початку квітня 2024 року видання "Ґрати" повідомило про лист Міністерства оборони Росії, де вони підтверджують утримання під вартою українського журналіста. 

Зазначалося, що станом на середину березня поточного року Хилюк "затриманий і перебуває на території Російської Федерації".

Наприкінці квітня Верховна Рада України звернулася до урядів та парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій, які захищають права журналістів із закликом сприяти звільненню та поверненню в Україну полонених та незаконно утримуваних журналістів.

Вас також можуть зацікавити новини: