Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року / фото УНІАН

У середу, 16 вересня, виповнюється 20 років з дня зникнення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Читайте такожЗ матеріалів про вбивство Гонгадзе зникли слова Пукача про причетність Кучми і Литвина до цієї справи - адвокатПопри те, що виконавці вбивства засуджені, за 20 років офіційне слідство так і не встановило його замовника. У рідних і близьких журналіста залишаються питання.

Вбивство Гонгадзе: основні факти

  • Засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили тіло без голови, яке, за висновком експертів, могло належати журналісту.
  • Останки черепа, які за заявою Генпрокуратури належать Гонгадзе, були знайдені у 2009 році в Київській області.
  • Восени 2000 року розгорівся так званий «касетний скандал» – були оприлюднені «плівки Мельниченка» з кабінету президента Кучми, які свідчили про причетність Леоніда Кучми та інших чиновників і політиків до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

  • 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколи Протасова та Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на строк від 12 до 13 років.
  • У 2011 році прокуратура відкрила справу проти Кучми, проте в тому ж році суд закрив її.
  • 31 січня 2011 року суд відмовився визнати вбивство Гонгадзе замовним.
  • У січні 2013 року до довічного ув'язнення за вбивство журналіста був засуджений колишній начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС, генерал Олексій Пукач.
  • У грудні 2015 року Пукач розповів, що вбивство Гонгадзе не було навмисним і має розглядатися як вбивство з необережності, та розповів нову версію подій.
  • На початку літа 2016 року Пукача етапували до Чортківської колонії на Тернопільщині.
  • 16 вересня 2019 року в ЗМІ з'явилася інформація, що Пукач може вийти на свободу. 7 листопада Касаційний суд Верховного Суду України переніс розгляд касаційної скарги за вироком Пукачу.
  • Журналіста поховали 22 березня 2016 року в Києві на території церкви Миколи Набережного.

20 років без Гонгадзе

У четвер, 17 вересня, о 19:30 в Літньому театрі «Ракушка» (Паркова, 3) відбудеться прем'єра фільму «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди».

Фільм зняли Максим Каменєв, Наталі Гуменюк та Анна Цигима. У ньому відомі журналісти, які займалися справою Гонгадзе, а також близькі та друзі Георгія, відповідають на питання, що залишилися.

Георгія Гонгадзе поховали 22 березня 2016 року в Києві / фото УНІАН

Зокрема, у стрічці про справу Гонгадзе говорять Олена Притула, Євген Глібовицький, Лаврентій Малазонія, Олег Єльцов, Юлія Мостова, Сергій Рахманін, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Олексій Степура, Валерій Калниш, Севгіль Мусаєва, Коба Аланія, Мирослава Гонгадзе.

Організатори показу попередили, що він відбудеться в умовах дотримання карантинних норм, у зв'язку з чим глядачі повинні бути в масках і дотримуватися необхідної дистанції.

Крім того, на фасаді Національної спілки журналістів України встановлять меморіальну дошку Гонгадзе. Урочисте відкриття відбудеться 16 вересня о 12.00 за адресою: вул. Хрещатик 27-а. Виготовлення дошки ініціювала Київська міська рада, спроектував її скульптор Василь Маркуш (робота узгоджена з родиною журналіста, зокрема, з Мирославою Гонгадзе).