Переможці отримали спеціальні дозволи на 5 років / Фото УНІАН

У п'ятницю, 17 липня, у Рівненській області відбулися перші аукціони на отримання спеціальних дозволів на користування надрами з видобутку бурштину.

Про це повідомив очільник Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль на своїй сторінці у Facebook. 

За його словами, дві ділянки до 10 га в с.Олексіївка Сарненського району виставили на сайті "Прозоро" ще в червні.

Відео дня

Читайте такожЧерез незаконний видобуток бурштину зникає ліс, забруднюються річки та втрачається родючий ґрунт

"Вже 17 липня відбулися онлайн торги. Результат перебільшив усі наші сподівання. Початкова ціна першої ділянки була 319,6 тис. грн. А під час аукціону зросла майже в 40 разів і склала 12 млн 630 тис. грн. Друга ділянка стартувала з 333,2 тис. грн. А купили її за 29 млн грн, що в 90 разів більше", - написав Коваль.

Загалом, за інформацією очільника Рівненщини, участь в першому аукціоні взяли 4 фірми, а в другому – 6.

"Переможці отримали спеціальні дозволи на 5 років. Вони надають право проводити геологічне вивчення та подальше видобування бурштину на вказаних ділянках. Новий закон про бурштин, ініційований президентом України Володимиром Зеленським, дозволив видобувати сонячне каміння легально", - зазначив Віталій Коваль.

Як повідомляв раніше УНІАН, економічні збитки держави через нелегальний видобуток бурштину в Україні поки підрахувати неможливо. Зразкові цифри – від 120 до 300 мільйонів доларів на рік. Неможливо в цифрах оцінити і масштаби екологічного лиха, бо повноцінної і системної експертизи ніхто не проводив.