В OpenDataBot  спростували заяву поліції  / REUTERS

Онлайн-сервіс для роботи з відкритими даними OpenDataBot спростував заяву Національної поліції про те, що персональні дані громадян України в одному з Telegram-каналів було взято з різних джерел, в тому числі і з OpenDataBot.

Читайте такожВитік персональних даних українців стався понад півроку тому і не має нічого спільного з додатком «Дія» - Шмигаль

Про це повідомила прес-служба сервісу.

Відео дня

«OpenDataBot не міг стати джерелом персональних і банківських даних. OpenDataBot містить тільки публічну інформацію, отриману з порталу відкритих даних data.gov.ua і офіційного API (програмний інтерфейс програми - УНІАН) Міністерства юстиції. Персональних і банківських даних українців немає, і не може бути в OpenDataBot», - сказано в повідомленні.

У сервісі наголосили, що такі заяви Нацполіції ставлять під загрозу не тільки ділову репутацію OpenDataBot, а й весь процес відкриття даних в Україні.

Скріншот

Як повідомляв УНІАН, днями в інтернеті з’явився Telegram-канал, який поширює персональні дані громадян України. Зокрема, в мережі з'явилася інформація про дані 26 млн водійських посвідчень. Також активно почали поширюватися фейки, що ця інформація пов'язана з роботою додатку «Дія».

12 травня Міністерство цифрової трансформації спростувало чутки про «злив» персональних даних з мобільного додатку для оцифрованих документів «Дія».

Також 12 травня поліція відкрила провадження за фактом витоку персональних даних громадян на одному з анонімних телеграм-каналів.

В рамках досудового розслідування Нацполіція встановила, що персональна інформація, поширена в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, має ознаки фрагментарних наборів даних, скомпільованих з різних джерел і ресурсів, включаючи OpenDataBot.