Поліція перевірила інформацію про витік персональних даних українців з "Дії" / Ілюстрація REUTERS

У рамках розслідування фактів оприлюднення персональних даних громадян України в мережі поліція не виявила кібератак на державну цифрову систему «Дія». Інформація щодо витоку даних з системи не підтвердилась.

Читайте такожПерсональна інформація українців доступна в інтернеті. Як від цього захиститись та чи "світить" за це комусь покарання

Про це повідомляється на сайті Національної поліції. Правоохоронці нагадали, що 12 травня за фактом незаконного оприлюднення персональних даних було відкрито кримінальне провадження.

Відео дня

Поліція встановила, що інформація, поширена у соціальних мережах та телеграм-каналах, має ознаки фрагментарних наборів даних, скомпільованих з різних джерел і ресурсів. Одним з джерел інформації виступив Опендатабот – сервіс, який працює в популярних месенджерах і дозволяє отримати актуальні дані про компанії.

«При цьому варто відзначити, що інформація про нібито кібератаки і кібервразливість системи «ДIЯ», не підтвердилася: співробітники Департаменту кіберполіції  не виявили фактів кіберінцідентів», - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що актуальність інформації низки баз відповідає наповненню більш ніж річної давності. Остаточні висновки будуть зроблені за результатами слідства, в тому числі і спеціальної комп'ютерно-технічної експертизи.

Як повідомляв УНІАН, днями в інтернеті з'явилося кілька телеграм-каналів, які розповсюджують персональні дані громадян. Зокрема, в мережі з'явилася інформація про дані 26 млн водійських посвідчень.

Зокрема, активно почали поширюватися фейки, що ця інформація пов'язана з роботою додатка «Дія». 12 травня Міністерство цифрової трансформації спростувало чутки про «злиття» персональних даних з мобільного додатку для оцифрованих документів «Дія».

«Додаток не має власної бази даних і не нагромаджує таку інформацію (мобільний додаток лише відображає інформацію з реєстрів). В Україні 9,5 млн водійських посвідчень, 6,5 млн з яких відображаються в додатку «Дія», - заявили в міністерстві.

В ДБР заявили, що до витоку даних можуть бути причетні посадовці Головного сервісного центру МВС України та Державної міграційної служби.