Рано-вранці лунає сигнал повітряної тривоги. Злетіли літаки-бомбардувальники, здійснили пуски десятків ракет, і це означає одне: треба вставати і збиратися в укриття.

Кожна родина переживає масовані обстріли по-різному. Проте є певні загальні правила і лайфхаки, які вас захистять та допоможуть якнайлегше пережити цей досвід. Особливо це важливо для родин із маленькими дітьми. Як мама хлопчика та дівчинки 8 та 6 років, я напрацювала певний порядок дій, який може стати корисним і для інших.

Наша сім’я під час ранкових ракетних терорів ходить у підвал у повному складі. Зазвичай, я збираю рюкзак з документами, телефонами та павербанками, готую пляшку води, печиво та заливаю чай у термос, адже тривога може затягнутися. До рюкзака потрапляє і ноутбук – обстріл обстрілом, а працювати з підвалу іноді доводиться.

Відео дня

Останній штрих – приготувати теплі речі, крісло-мішок і плед для дітей та розбудити їх. Малеча збирається спокійно і без зайвих питань, нічні чи ранкові походи до підвалу, на жаль, стали для них буденністю. І ось ми вже зустрічаємося у підвалі з сусідами та облаштовуємо місця для наступних кількох годин очікування. Діти зазвичай спілкуються і граються, а під час однієї з атак вони навіть спромоглися поспати до відбою.

Звісно, укриття по всій Україні сильно відрізняються своїм станом: деякі підвали цілком підходять для тимчасового перебування там мешканців будинку, проте чимало з них захаращені

Але якщо все ж сусіди регулярно спускаються до підвалу, є сенс разом потурбуватися про те, щоб зробити це місце максимально комфортним, наскільки це, звісно, можливо.

Якщо в будинку є ОСББ, можна підняти це питання на зборах співвласників та спільним коштом провести в укритті косметичний ремонт. Якщо там немає джерела освітлення, його встановлення має стати найпершим завданням. Одним з вдалих рішень є LED-стрічки, прикріплені на планки і заживлені від батарейок. Важливо облаштувати найпростіший туалет – хоча б відро з кришкою. Не зайвою буде аптечка, в яку треба покласти найголовніше: заспокійливі препарати, анальгетики, ліки для нормалізації тиску. Крім того, експерти радять тримати у підвалі сокиру чи лопату – на найгірший випадок, якщо укриття привалить. 

У нашому підвалі ще з минулого року є місця для сидіння – ящики і стільці, є спальні місця – старі матраци і ковдри на дерев’яних палетах, є стіл і баклажки з водою. 

Окрім облаштування самого місця перебування, варто подумати і про те, чим зайняти себе під час очікування відбоїв

Замість безкінечного скролінгу новинних стрічок, ви можете почитати книжку, до якої давно не доходили руки, послухати музику чи просто медитувати. Заздалегідь завантажений фільм на ноутбук чи планшет теж допоможуть відволіктись та простіше перечекати ці довгі години. Навіть настільні ігри з сім’єю чи сусідами можуть стати хорошою розрядкою. 

Що ж до дітей, то психологи дають різні поради, як допомогти їм пережити ракетні атаки в бомбосховищах із мінімальним стресом. Зокрема, вони радять батькам чесно відповідати на всі дитячі запитання та заспокоювати їх тим, що саме в цю хвилину нас захищають наші героїчні воїни. 

Варто розмовляти, відволікати та обіймати малечу, можна співати та грати в ігри – все, що завгодно, аби дитина відволіклася від тривожних думок. Звісно, слід завчасно подбати про те, щоб взяти з собою улюблену іграшку, книжку або той же гаджет – ігри переключають увагу дітей. Наприклад, в нашій сім’ї діти "споживають" екранний час дозовано, та під час тривог звичне правило не працює, адже це хороший спосіб відволікти їхню увагу від вибухів надворі.

Дітей можуть не на жарт налякати звуки вибухів під час роботи ППО. Варто підтримати їх заспокійливими словами та пояснити, що це саме наші воїни збивають ворожі ракети і тим самим захищають нас. Якщо дитина лякається і плаче, психологи радять дати їй виплакатися та просто бути поруч.

В нашій родині діти вже не бояться звуків вибухів – я розповідаю їм про роботу ППО, а також намагаюся попереджати, коли буде гучно (якщо телеграм-канали повідомляють про пуск "кинджалів" на Київ)

Коли ви перебуваєте поруч із дитиною, ви зможете її заспокоїти та відволікти, але що робити, якщо повітряні тривоги застають маленьких українців у школах або дитячих садках? Адже вдень повітряні тривоги трапляються навіть частіше, ніж вночі.

На випадок сидіння у бомбосховищах при закладах освіти, дошкільнятам та учням молодших класів доречно завжди мати з собою іграшку, яка дасть відчуття дому, також гарним варіантом буде іграшка-антистрес – популярні "поп-іт" та різноманітні "жмякалки". 

Зважаючи на те, що тривоги можуть тривати по кілька годин, треба забезпечити дітей пляшкою води та перекусом, навіть якщо у школах їх смачно годують. 

Проте не всі діти звикають до тривог і вибухів та нормально переживають атаки

У таких випадках батькам слід розглянути усі можливі варіанти, як їм допомогти, включно з візитом до дитячого психолога чи навіть переїздом. Якщо дитина, попри усі ваші старання, не може звикнути до тривог та занадто гостро реагує на стрес, можливо, саме зміна місця проживання стане найкращим варіантом допомогти малечі. 

Війна з нами, на жаль, ще надовго. Діти ходять до шкіл, уроки в яких теж регулярно перериваються сигналами повітряної тривоги, проте все одно здобувають освіту. Святкують дні народження, роблять малюнки для захисників та чекають тат і дідусів з війни. І наша задача – забезпечити їм максимально нормальне та безпечне дитинство, наскільки це можливо в наших реаліях.

Катерина Жирій