Частину невакцинованих українців відсторонять від роботи / фото УНІАН, Олександр Прилепа

З понеділка, 8 листопада, представників деяких професій в Україні, які досі не вакцинувалися від коронавірусу, почнуть відсторонювати від роботи без збереження зарплати. За словами голови комітету з трудового права Асоціації адвокатів України Надії Загрії, законним вважається лише відсторонення деяких категорій населення - в залежності від сфери зайнятості.

Про це вона сказала в коментарі "Обозревателю".

Зокрема, стаття 12 закону України "Про захист населення від інфекційних захворювань" передбачає обов'язкову вакцинацію для працівників, які контактують з великою кількістю людей. Хто саме потрапляє під цю категорію - визначає МОЗ. За останнім наказом відомства в список потрапили працівники освіти закладів усіх форм власності, органів центральної влади та місцевого самоврядування, а також їхніх структурних підрозділів.

Відео дня

"Серед обов'язкових вказано щеплення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця та туберкульозу. Ця норма також встановлює, що перелік професій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти інших хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері. Тобто МОЗом", – пояснила юристка. І додала: відповідна постанова від МОЗ є, тому усування від роботи невакцинованих не суперечитиме законодавству.

Читайте такожЧастину віддалених працівників без щеплення з 8 листопада позбавлять зарплатиЩо стосується заробітної плати, то її також позбавлятимуть на час відсторонення.

"Як роз'яснює ухвала, нарахування заробітної плати в період усунення не відбувається і стаж також не враховується", - каже експерт, додаючи, що звільнення відсторонених співробітників нормативними актами не передбачено.

У Держслужбі праці журналістам також повідомили, що звільняти невакцинованих за відмову від щеплення не будуть, а після закінчення карантину такі люди відновлять свою роботу.

Обов'язкова вакцинація й відсторонення від роботи

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада набуває чинності наказ МОЗ про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації.

Це працівники центральних органів виконавчої влади та їхніх терпідрозділів, місцевих держадміністрацій і їхніх структурних підрозділів, а також закладів вищої післядипломної, фахової, передвищої, професійної, дошкільної, позашкільної освіти й наукових установ, незалежно від форми їхньої власності.

Читайте такожЧи законна перевірка COVID-сертифікатів в Україні: роз’яснення МОЗ

Працівники вищевказаних організацій, які не матимуть щеплення проти COVID-19, з 8 листопада будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати до того моменту, поки не вакцинуються.

Не будуть відсторонені особи, які мають протипоказання до вакцинації та які надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я.

Такий медичний висновок з тримісячним терміном дії можуть також отримати й люди, які перехворіли на COVID-19, тому за наявності такої довідки підстав для їхнього відсторонення не буде.

Працівників, які станом на 8 листопада отримали принаймні одну дозу вакцини, також не будуть відстороняти від роботи.

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Інфографіка УНІАН