Протести у Мінську \ REUTERS

Звільнені у Білорусі волонтери організації "Восток SOS" Костянтин Рєуцький і Євген Васильєв, яких затримали у Мінську 12 серпня, вже прибули до України.

Читайте такожЗвільнені у Білорусі українські волонтери перебувають під захистом дипломатів - Кулеба

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у Twitter. «Костянтин Рєуцький і Євген Васильєв щойно перетнули кордон. Вони вже в Україні, а отже, вдома. Дякую команді Посольства України в Білорусі, яка успішно вирішила низку питань і забезпечила логістику», - зазначив міністр.

Ситуація в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі вийшли на акції протесту, стались сутички із силовиками. Правоохоронні органи Білорусі затримали кілька тисяч учасників акцій у різних містах країни. Під час затримань та у СІЗО їх жорстоко били. 14 серпня затриманих почали звільняти.
  • 12 серпня в Білорусі затримали трьох українців - волонтерів благодійного фонду "Восток SOS" Рєуцького і Васильєва, а також Оксану Альошину, яких звинуватили в організації масових заворушень.
  • 14 серпня президент Володимир Зеленський заявив про їх звільнення.