Потерпіла отримує погрози від одного з гвалтівників / Скріншот

Жительці Кагарлика Нелі Погребіцької, яку побили та згвалтували поліцейські, пропонували підставного адвоката, у якого є конфлікт інтересів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомили народні депутати та захисники Погребіцької.

Читайте такожПостраждала від зґвалтування поліцейськими в Кагарлику дала прес-конференцію: відео

Відео дня

Зокрема, адвокат Олена Сотник повідомила, що наразі потерпіла побоюється за своє життя і життя своїх близьких, оскільки вже отримувала через третіх осіб погрози від одного з гвалтівників - Миколи Кузіва, якого наразі утримують в СІЗО.

"Вона боїться за себе та за своє життя, її родина боїться, оскільки, коли заарештовували одного з фігурантів - Миколу Кузіва, він сказав, що скоро вийде і поквитається з нею", - сказала адвокат.

Також вона додала, що голова Нацполіції Ігор Клименко пообіцяв надати Погребіцькій охорону, однак досі свою обіцянку не виконав.

Своєю чергою народний депутат Анастасія Радіна зазначила, що в поліції запропонували лише поставити так звану «тривожну кнопку» в помешканні потерпілої. Депутат зазначила, що цей захід нічого не дасть, адже столичне відділення поліції знаходиться за 130 км від Кагарлика.

Також вона додала, що поліція по суті відмовилася охороняти потерпілу через те, що нібито немає умов для забезпечення її охорони, а саме - дивана у помешканні потерпілої, а також в поліції сказали, що охоронців потерпіла має ще й годувати.

Водночас народний депутат Олександра Устінова сказала, що разом з колегами сьогодні вирушають до Міністерства внутрішніх справ і не підуть звідти, доки керівництво Нацполіції не розпорядиться виділити охорону Погребіцькій.

Разом з тим адвокат потерпілої Олена Сотник висловила підозру, що розслідування справи про катування і згвалтування Погребіцької уже навмисно затягують, оскільки з численних призначених експертиз наразі є результати лише декількох, а зазвичай експертизи у подібних справах в цілому тривають до двох тижнів.

Вона підкреслила, що дуже важливо мати всі результати експертиз на кінець поточного місяця, коли в суді будуть розглядати клопотання про продовження тримання під вартою обох підозрюваних у скоєнні цього злочину.

Також адвокат наголосила ще на одній важливій деталі справи: ще 13 травня, тобто за 11 днів до злочину, який скоїли поліцейські стосовно Погребіцької, її мама зверталася до поліції з приводу погроз донці з боку Кузіва, але не отримала на цю заяву жодної реакції.

Також захисник зазначила, що злочин було скоєно стосовно молодшої сестри Погребіцької – неповнолітньої Алли. Її також запрошували у місцевий райвідділ поліції, де безпідставно проводили з нею слідчі дії.

Своєю чергою народний депутат Устінова висловила переконання, що в МВС, попри обіцянки, насправді зацікавлені «розвалити», а не розслідувати цю справу.

Зокрема, за її словами, відразу Погребіцькій було призначено адвоката за рекомендацією заступника міністра Антона Геращенка, який впродовж трьох тижнів не вчиняв жодних дій із захисту потерпілої: не подавав клопотань, не був присутній на допитах потерпілої і навіть не ознайомився з матеріалами слідства.

"Адвокат пан Мельниченко свого часу захищав Зайцеву (Олена Зайцева, яка вчинила смертельне ДТП в Харкові у жовтні 2017 року – УНІАН), зараз він захищає поліцейських у справі про побиття хлопця під час зупинки його авто, а з того, що нам розказувала потерпіла, він сам їй говорив, що добре знає Антона Геращенка. Тому це очевидний конфлікт інтересів, коли адвокат, який захищає поліцейських, іде захищати потерпілу від поліцейського свавілля. Але найголовніше не це, а те, що ця людина нічого не зробила по справі впродовж трьох тижнів, витратила дорогоцінний час, коли справу розслідували ще по гарячих слідах", - сказала Устінова.

Крім того, Сотник сказала, що захисники потерпілої будуть добиватися, щоб злочин знову кваліфікували за ст.365 Кримінального кодексу України – перевищення влади та службових повноважень, оскільки вважають, що саме перевищення службових повноважень призвело до скоєння ще більш тяжких злочинів підозрюваними – катування та згвалтування.

Окрім того, вона наголосила на ще одній деталі даної справи, яка може зашкодити розслідуванню, якщо не буде змінена. За словами Сотник, на сьогодні другий потерпілий – чоловік, якого побили підозрювані, також є підозрюваним у провадженні щодо скоєння дрібної крадіжки. І є небезпека, що місцеві поліцейські будуть на нього тиснути, щоб він відмовився від своїх показів як потерпілий в обмін на те, що його не будуть переслідувати як підозрюваного у справі про крадіжку.

«Знаючи систему, ми не можемо гарантувати, що йому не скажуть: «А давай ти перестанеш свідчити. А ми перестанемо тебе переслідувати». Тому справу про крадіжку потрібно, щоб розслідували в іншому управлінні поліції, будь-де подалі від кагарлицького», - сказала Сотник.

Водночас народний депутат Алла Булах висловила обурення ініціативою Геращенка посилити відповідальність за образу поліцейського.

Читайте такожЗґвалтування жінки копами у Кагарлику: кількість підозрюваних може збільшитися

"В новинах я побачила ініціативу МВС про захист поліцейських, яких постійно ображають. Я обурена: міністерство піклується, що їх працівників хтось ображає, а в мене питання, чому Неля досі немає ні підтримки, ні охорони, ні адекватного просування слідства, чому вона має на всю країну казати, що вона не винна, що вона жертва?", - сказала Балух.

Як повідомляв УНІАН, за даними слідства, у ніч на 24 травня у Кагарлику на Київщині оперуповноважений поліції Сергій Сулима та начальник сектору поліцейського відділення Микола Кузів у службовому кабінеті з застосуванням насильства кілька разів зґвалтували жінку, яку викликали до відділення поліції як свідка.

26 травня їм повідомили про підозри. Оперуповноважений підозрювався у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб (ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України). Начальник одного із секторів відділення поліції підозрювався у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб, та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Також 26 травня суд взяв під варту обох поліцейських без права на внесення застав. Голова Нацполіції Ігор Клименко звільнив Сулиму і Кузіва з поліції.

У червні слідчі змінили кваліфікацію злочину: статтю 365 «перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу» Кримінального кодексу перекваліфікували на статтю 127 «катування за попередньою змовою групою осіб».