Путінський голова Карабаха: підтримав окупацію Донбасу та фінансував особисте життя за рахунок бюджету

МЗС України засудило проведення "президентських виборів" у вірменському сепаратистському анклаві азербайджанського Карабаху. "Україна вкотре висловлює свою підтримку суверенітету та територіальній цілісності Азербайджану в її міжнародно-визнаних кордонах…", - наголошується у заяві. Слідом за Україною ці вибори "президента" засудили Молдова, Грузія, Туреччина та ЄС, а також Британія, Пакистан та генсек Ради Європи Буріч.

Як зазначають вірменські джерела, новий "президент" сепаратистів Шахраманян є креатурою свого попередника на цій посаді Арутюняна і повністю ним контролюється.

Слід пояснити, що це той самий Арутюнян, який одним із перших у лютому минулого року звернувся до Путіна з привітанням "визнання незалежності" проросійських сепаратистських анклавів на Донбасі.

Відео дня

Тепер "головою уряду" (держміністром) сепаратистського анклаву в Карабаху, за нового "президента", стане наближений до того ж Арутюняна. Основне завдання цього "глави уряду" – курування фінансово-економічного блоку. Таким чином, колишній президент залишає за собою контроль над бюджетом сепаратистів.

Днями колишній найближчий соратник Арутюняна поширив листа, в якому зізнається, що саме з цього бюджету, коли був президентом, Арутюнян покривав витрати на елітні апартаменти, закордонні тури і дорогі подарунки для своєї єреванської коханки.

Колишній наближений Арутюняна підкреслив, що тепер той виступає "як сірий кардинал при президенті-маріонетці".

Недавній соратник розповів також про свого колишнього боса: "Він уміє майстерно жонглювати гарними словами, обіцяти, навіть переконувати. Але піклується він насамперед, про власний вплив, владу, статус, матеріальний добробут, корисні зв'язки. І я навіть не кажу про те, що найприбутковіші бізнеси в Арцаху та багато бізнесів у Єревані, а також фешенебельні об'єкти нерухомості належать йому".

Крім того, випливли і нові корупційні подробиці особистого життя путінського проксі. Проукраїнський Telegram-канал AZfront пояснює, що протягом багатьох років той, окрім офіційної родини, (Арутюнян) мав ще одну – не афішовану.

Путінський голова Карабаха: підтримав окупацію Донбасу та фінансував особисте життя за рахунок бюджету

"Як випливає з опублікованого листа, перша дружина, Кристине Арутюнян, досі навіть не підозрювала про існування другої "дружини" свого чоловіка. Звати її Ліана Адамян. Вона відома журналістка та громадська активістка. За свідченням колишнього наближеного "екс-президента", Адамян проживає в шикарних апартаментах елітного житлового комплексу в Єревані ($1100 за кв м), регулярно літає за кордоном суто в бізнес-класі, і зупиняється виключно у найдорожчих готелях".

Путінський голова Карабаха: підтримав окупацію Донбасу та фінансував особисте життя за рахунок бюджету

Є у біографії Арутюняна і українські сторінки. Він відкрито вітав усі загарбницькі плани Путіна, зокрема й окупацію Донбасу.

Представник Mouvement Arménien уточнює: "Араїк Арутюнян… протягом багатьох років відкрито висловлював своє захоплення та підтримку Путіну. Вивчіть його пости у Facebook з 2020 по 2022 рік. Він був одним із перших, хто аплодував рішенню Путіна анексувати Донбас, публічно підтвердивши свою беззаперечну лояльність російському лідеру. Лише нещодавно, усвідомивши, що вірмени Арцаха дедалі більше розчаровуються у російській "допомозі" і дедалі більше повертаються до Франції, він дещо пом'якшив свою проросійську позицію. Але це тільки для видимості… Ми точно знаємо, що через бурхливі політичні події у Вірменії та Арцахському регіоні, а також через зміну зовнішньополітичних переваг вірменського суспільства Арутюнян зійшов з публічної сцени і офіційно подав у відставку. Але насправді він не випустив з рук важелі влади і не відмовився від контролю над більшістю подій в Арцаху.

Новий президент - поплічник Араїка Арутюняна, повністю підконтрольний йому. Тож це лише хитрий маневр проросійської кліки в політичній еліті Арцаха. Вони намагаються створити видимість змін, але так, щоби насправді нічого не змінилося".

Арутюнян настільки відкрито демонстрував свою лояльність до Путіна, що публічно називав росіян братнім народом.

Путінський голова Карабаха: підтримав окупацію Донбасу та фінансував особисте життя за рахунок бюджету

Три роки тому з відкритим листом Путіну Арутюнян писав: "Росія сприймається в історичній пам'яті народу Арцаха як братська країна… Понад століття Карабах входив до складу Російської імперії. Цей історичний період ознаменувався для Карабаха тривалим періодом миру, будівництва…". І на завершення свого звернення Арутюнян улесливо зазначав: "Ви є людиною і керівником, який має величезний особистий авторитет у світі та в нашому регіоні".

Прагнучи всіляко вислужитися перед господарем Кремля, і підкреслити зв'язок з Москвою, рік потому Арутюнян заявляв: "Арцах завжди надавав великого значення неоціненної ролі Росії в нашому регіоні..., і ми вдячні президенту РФ Володимиру Путіну за особисті зусилля...". У зверненнях до російського диктатора він ніколи не скупився на компліменти: "…Хочу знову висловити подяку російському миротворчому контингенту в Арцаху, командному складу та особисто президенту Російської Федерації Володимиру Путіну".

Крім того, Арутюнян висловлював впевненість у тому, що російські миротворчі сили мають залишатися в Арцаху на постійній та безстроковій основі. І вимагав: "Від імені влади та народу Республіки Арцах вітаю рішення Президента Російської Федерації Володимира Путіна визнати незалежність Донецької та Луганської народних республік".

Однак цих запевнень карабахському ставленику здалося мало, тому вже після повномасштабного вторгнення ЗС РФ до України він заявив: "Сьогодні безпеку Арцаха разом із нашою Армією оборони забезпечують російські миротворчі сили. Ми глибоко вдячні нашим друзям за те, що вони поряд із народом Арцаха і всіляко нам сприяють".

Арутюнян із завидною регулярністю кланявся кремлівському диктатору, розсипаючись у подяках. Зрозуміло, що подібна риторика тільки міцнішає останнім часом, що випливає з вітального послання Путіну: "Багатовікова дружба вірменського та російського народів, а також стратегічні та союзницькі відносини вірменської та російської держав сформували значну історію та великий потенціал для подальшого розвитку. Ми високо оцінюємо роль Росії та особисто Ваш внесок…".

Той факт, що провірменська верхівка карабахського анклаву не визнана жодною цивілізованою країною світу, схоже, анітрохи не турбує як самих кремлівських проксі, так і місцеву пропаганду.