Британці завоювали 29 золотих медалей на Іграх-2012 / olympic.org

Частина збірної Великобританії перед Олімпіадою-2012 в Лондоні приймала експериментальну речовину, яка могла вплинути на результати спортсменів.

Читайте такожУкраїнський легкоатлет ставши призером чемпіонату Європи після дискваліфікації росіянина

Розслідування провело видання Daily Mail.

Відео дня

За інформацією джерела, 91 британський топ-спортсмен приймав енергетичний напій DeltaG в рамках проекту UK Sport - національного агентства, яке відповідає за інвестиції в олімпійський і паралімпійський спорт.

В UK Sport були підготовлені документи про нерозголошення спортсменами про участь в експерименті, а також про звільнення держави від відповідальності. У паперах, які підписували учасники проекту, було зазначено, що напій може не відповідати правилам міжнародного антидопінгового кодексу. Всі наслідки покладалися на спортсмена.

В напої містилася синтетична версія кетонів, які синтезуються в печінці та можуть підвищувати витривалість. Речовина створювалася за підтримки Міністерства оборони США для військових спецпідрозділів.

При цьому з UK Sport в Антидопінгове агентство Великобританії та WADA надходив запит з даного питання. На той момент кетони не були включені в список заборонених речовин.

Пізніше понад 40% атлетів відмовилися від напою через побічні ефекти. Частина спортсменів зробила аналогічно через відсутність позитивного впливу на організм. Серед учасників проекту були легкоатлети, велосипедисти, плавці та інші.

З 2018 року DeltaG надійшов у продаж як харчова добавка.

Збірна Великобританії на Іграх-2012 завоювала 29 золотих, 17 срібних і 19 бронзових медалей, посівши третє місце в медальному заліку слідом за США та Китаєм.

УНІАН раніше повідомляв про те, що титуловані російські важкоатлети повторно попалися на допінгу.