Як налаштувати бічні кнопки смартфона: це справа на пару хвилин / фото ua.depositphotos.com

Попри те, що сьогодні ми переважно взаємодіємо з мобільними гаджетами через сенсорний екран, виробники не поспішають позбавлятися від фізичних кнопок. До них відноситься кнопка живлення, необхідна для включення, виключення або перезавантаження пристрою, а також гойдалка, яка призначена для регулювання гучності.

Можливо, ви будете здивовані дізнатися, але функціональність бічних кнопок на смартфоні цим не обмежується. Їх можна "прокачати", змусивши не тільки змінювати гучність, але і виконувати інші корисні дії.

Як налаштувати бічну клавішу на смартфоні

Перепризначення бічних кнопок на іншу дію може варіюватися в залежності від моделі і Android-оболонки вашого смартфона. Однак, в більшості випадків, ви можете виконати наступні кроки:

Відео дня
  • Йдемо в налаштування Андроїд.
  • Шукаємо розділ "Розширені налаштування".
  • Відкриваємо вкладку "Функції жестів".

Тут ви знайдете дії, які можна призначити на кнопки регулювання гучності. Наприклад, смартфони Xiaomi пропонують використовувати одну з них для запуску камери на заблокованому екрані або для створення скріншота,

Скріншот

Водночас, клавіші регулювання гучності можуть мати спеціальні функції в окремих додатках. Наприклад, їх можна використовувати як кнопки для відключення або відкладення будильника.

  • Запустіть додаток будильника на смартфоні.
  • В налаштуваннях перейдіть в розділ "Додаткові налаштування будильників" → "Функція бічних кнопок".
  • Виберіть один із трьох варіантів на вибір: "Ні", "Відкласти" або "Вимкнути".

При виборі першого натискання кнопки гучності під час спрацьовування будильника ні до чого не призведе. При другому сценарії сигнал буде відкладений на кілька хвилин, при третьому – смартфон припинить вас будити і дасть спокій.

Скріншот

Ще більше унікальних налаштувань для бічних кнопок пропонує додаток "Камера". Ви можете призначити фотографування, наближення або використання таймера для відкладеної зйомки після натискання на одну з кнопок гучності.

  • Запустіть додаток "Камера".
  • В налаштуваннях перейдіть в розділ "Функція кнопок гучності".
  • Виберіть потрібну дію або вимкніть її.

Кому це буде корисно? По-перше, тим, хто відчуває незручності від сенсорного управління. По-друге, тим, хто хоче фотографувати взимку, не знімаючи рукавички. Зауважте, що запуск камери також можливий із заблокованого екрана натисканням на клавішу гучності.

Скріншот

До речі, якщо стандартні функції не викликали у вас ентузіазму, за допомогою спеціальних додатків можна призначити практично будь-яку дію на натискання клавіш гучності. Від запуску диктофона і регулюванні яскравості екрана до відправки повідомлень.

Зауважимо, що в айфонах схожий функціонал реалізований через постукування по задній кришці, яка вперше з'явилася в iOS 14. 

Водночас, якщо вірити чуткам, в iPhone 15 з'явиться програмована кнопка замість перемикача звукових режимів. Передбачається, що користувач зможе сам вибрати дію по її натисненню: наприклад, запуск камери, створення скріншота або відеозапис екрана.

Раніше УНІАН також ділився лайфхаком, як швидко почистити динамік на телефоні без сторонньої допомоги. І розповідали про важливу процедуру на смартфоні, яку багато хто ігнорує, але яку потрібно виконувати раз на тиждень.

Вас також можуть зацікавити новини: