У Римі відбудеться відновлення почитання чудотворної ікони «Розп'яття Спасителя» із Зарваниці / фото Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ

29 березня у Римі відбудеться відновлення почитання чудотворної ікони «Розп'яття Спасителя» із Зарваниці.

Як повідомили УНІАН в прес-службі Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ, ікону перевезуть до Риму для благословення корони Тернового вінка Святійшим Отцем Франциском Папою Римським у Базилиці Святого Петра.

А 1 квітня на тиждень ікону привезуть до архикатедрального собору УГКЦ в Тернополі.

Відео дня

За даними єпархії, ікона Розп’ятого Спасителя колись була центральною іконою в парафіяльній церкві Пресвятої Трійці в Зарваниці, її шанували не менше за чудотворну ікону Богородиці, до якої в Марійський духовний центр приходять щороку десятки тисяч паломників.

Ікону Розп’ятого Спаса знайшов 1728 року мешканець Зарваниці Стефан Долган у полі. У 1742 році ікона була коронована та визнана чудотворною київським митрополитом та львівським архієпископом Атанасієм Шептицьким. Майже 200 років вона зберігалася в церкві Пресвятої Трійці в Зарваниці. Під час Другої світової війни ікона зникла.

20 років тому уродженець Зарваниці Віктор Чернов, який на той час був підлітком, знайшов частину ризи ікони на руїнах старої будівлі в селі.

Торік у жовтні Чернов передав свою знахідку до церкви Пресвятої Трійці у Зарваниці, де її помістили поряд з вотами та срібною короною, що колись жителі міста Бережани подарували на знак вдячності за отримане чудо після молитви перед іконою Розп’ятого Спасителя.

«Пошуки зниклої чудотворної ікони привели до Львівського державного архіву, де віднайшли документи, що засвідчують приїзд до Зарваниці спеціальної комісії, яка фіксувала чудотворну дію ікони. Ця комісія в Зарваниці працювала три дні, зібрала понад 40 свідчень різних осіб. Результат заключення комісії передали до Риму. Після позитивної відповіді з Ватикану митрополит Атанасій Шептицький приїхав до Зарваниці і урочисто визнав ікону Розп’ятого Спасителя чудотворною», – розповідає отець Роман Демуш.

За ініціативи архієпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василя Семенюка ікону розп'ятого Спасителя із Зарваниці відновлено у вигляді детальної копії. Саме її для повернення віднови почитання ікони і повезуть до Риму.