Кіпр ще більше ускладнив умови отримання громадянства через інвестиції / Фото Андрій Василюк

13 лютого 2019 року Кабінет міністрів Кіпру схвалив ряд змін у програмі отримання громадянства через інвестиції.

Про це заявив міністр фінансів Кіпру Харіс Георгіадіс після засідання кабінету, повідомляють у прес-службі міжнародної компанії Henley & Partners, що займається консультаціями з питань громадянства.

Читайте такожАвстрія визнана найкращою країною для отримання виду на проживання

Відео дня

За словами міністра, учасники програми повинні будуть додатково зробити безповоротний внесок у розмірі EUR 150 000: EUR 75 000 на дослідження та розвиток і стільки ж на фінансування схем доступного житла для громадян Кіпру. Кабінет міністрів також затвердив більш суворі критерії для відбору компаній, які будуть проводити перевірку на благонадійність. Кандидати, яким було відмовлено в громадянстві іншими країнами ЄС, не зможуть брати участь у програмі.

Зміни набувають чинності з 15 травня 2019 року.

Міністр підкреслив, що програма стала важливою складовою розвитку сектору будівництва та нерухомості та принесла близько 24% від усіх угод. З 2013 року за програмою було схвалено 1864 заявки (без урахування членів сім'ї). Сума інвестиції склала 6,6 млрд. EUR

Як повідомляв УНІАН.Туризм, 1 лютого 2019 року парламент Кіпру ухвалив закон, що надає депутатам право змінити умови програми отримання громадянства через інвестиції. Закон набуде чинності 31 січня 2020 року, що дасть уряду час для розробки нормативних актів.

"Зміни не торкнуться інвесторів, які вже беруть участь у програмі або збираються подати заяви найближчим часом, - прокоментувала новину директор з маркетингу компанії Henley & Partners в Росії і країнах СНД Ірина Симонян. - Оголошені нововведення можуть ускладнити процедуру і збільшити час розгляду документів".

Наприкінці січня Європейська комісія (ЄК) опублікувала звіт програмами отримання громадянства і ВНП через інвестиції з рекомендаціями з підвищення прозорості та покращення безпеки процедур, згадавши програму Кіпру. Уряд Кіпру заявив, що співпрацює з ЄК щодо застосування кращих міжнародних практик в питаннях безпеки, але водночас захищає право країни проводити свою власну політику. У 2018 році Кіпр уже прийняв низку заходів щодо посилення процедур перевірки на благонадійність учасників інвестиційної програми.