Близько половини туристів в Одесі - іноземці / фото culturemeter.od.ua

У січні-грудні 2019 року порівняно з 2018 роком туристичний потік до Одеси збільшився на 3% - до 3,3 млн осіб.

Читайте такожГрузія чекає ще більше туристів з України у 2020 році

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на нараді в мерії заявила директор департаменту культури та туризму Одеської міської ради Тетяна Маркова, уточнивши, що із 3,3 млн туристів 45% - іноземці.

Відео дня

За даними Одеського прикордонного загону Південного регіонального управління Держприкордонслужби України складено ТОП-15 країн, громадяни яких найчастіше відвідували місто. Це - Туреччина, Ізраїль, Росія, Філіппіни, Молдова, США, Польща, Німеччина, Китай, Грузія, Індія, Азербайджан, Білорусь, Литва, а також Сирія.

Як зазначила Маркова, на четвертому місці філіппінці, зокрема, моряки, які приїжджають до Одеси на зміну екіпажу.

«Таким чином, ми бачимо, якою мірою бізнес впливає на перетин кордону представників різних країн», - сказав Маркова.

За даними, отриманими у прикордонників, 52% туристів потрапили до Одеси залізничним транспортом, 27% - повітряним, 5% - морем, 16% - іншим (наземним) транспортом. При цьому, кількість туристів-іноземців, які прибули авіатранспортом, у 2019 році збільшилась у два рази.

При цьому Маркова акцентувала, що місто також відвідують туристи,

які перетинають кордон не в Одеському регіоні, а, приміром, у столичних аеропортах, або по автомагістралях в інших регіонах країни. Такі туристи наданим чиновницею звітом не враховані.

Читайте такожВперше цивільним літакам дозволили літати над центром Токіо

Маркова пояснила, що облік гостей міста ускладнюється тим, що представники бізнесу не надають мерії офіційну інформацію.

«Деякі готелі йдуть нам назустріч. Але звертаю увагу на те, що у нас, на жаль, лише 40% туристів розміщуються в об'єктах тимчасового розміщення, які можуть нам дати об'єктивну інформацію. Ми не можемо вплинути на деякі хостели...», - акцентувала директор департаменту.

Також мерія не може отримати інформацію від інших власників низки приватних об'єктів розміщення. Тому чиновникам доводиться отримувати інформацію, приміром, купуючи її за бюджетні кошти у мобільних операторів.

Маркова також попросила керівництво міста накласти заборону на виступ у центрі міста вуличних музикантів та роботу «незрозумілих атракціонів», оскільки це, за її словами, шкодить іміджу міста.

Також вона звернула увагу на те, що низка ресторанів обслуговують клієнтів за різними меню: іноземцям пропонують послуги за значно завищеними цінами.

«Це неприпустима ситуація», - підкреслила Маркова, запропонувавши скласти своєрідний чорний список недобросовісних підприємців.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році порівняно з 2017 роком туристичний потік до Одеси збільшився на 28% - до 3,2 млн осіб.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.