Немрут-Даг в Східній Туреччині / фото en.wikipedia.org / Klearchos Kapoutsis

Східна Туреччина готова запропонувати туристам унікальні споруди віком в п'ять, а то й десять тисячоліть. 

Читайте такожПляж під час чуми. Туреччина чекає на гостей – і карантин їм не завадить

Тут гостей зустрічають не розбещені туристами місцеві жителі, які не стануть намагатися на них заробити, а будуть з цікавістю спостерігати.

Відео дня

Про це у своїй колонці в свіжому випуску тижневика «Новое время» пише адвокат, керуючий партнер адвокатського об'єднання і мандрівник Ігор Хасін.

«Для більшості туристів-новачків Туреччина асоціюється з морським відпочинком, готелями all inclusive або ж короткими екскурсіями по Стамбулу. Мало хто замислюється про те, що територія сучасної Східної Туреччини - це землі Північної Месопотамії, витоку європейської цивілізації. Ці території багаті спогадами і мало відомі масовому туристу», - пише мандрівник.

Серед головних визначних пам'яток цієї місцевості Ханін називає Немрут-Даг - усипальницю царя невеликого царства Коммагена Антіоха, який жив у І столітті до н. е. Антіох, який страждав на манію величі, спорудив для себе похоронний пагорб висотою 50 метрів.

«У його підніжжя із заходу і сходу розташовані тераси з гігантськими фігурами античних богів, серед яких сидить сам Антіох. Землетруси знесли цим фігурам голови, і тепер вони мальовничо спочивають біля постаментів. Сам пагорб, складений з каменів без будь-якого скріпляючого розчину, не обсипався і до сих пір не розкритий», - розповідає він.

Мандри до витоків цивілізації / фото en.wikipedia.org / Klearchos Kapoutsis

При цьому мандрівник попереджає, що Немрут-Даг розташований в так званому Турецькому Курдистані, недалеко від озопленої війною Сирії, а тому не надто популярний серед туристів.

«Я і сам би не наважився туди їхати, якби не прочитав кілька років тому, що неподалік від Немрут-Дага був знайдений храмовий комплекс Гебеклі-Тепе, який змінив уявлення про дату виникнення цивілізації. Гебеклі-Тепе (в перекладі Пузата пагорб) - це мегалітичний храмовий комплекс, побудований в ІХ-Х тисячолітті до н. е. Тобто Стоунхендж, мегаліти Мальти, Карнака та інші доісторичні пам'ятки - це просто дитячий садочок, за часом вони знаходяться від Гебеклі-Тепе так само далеко, як ми від них. І Гебеклі-Тепе - це не примітивна «стоянка первісної людини», а величезний комплекс, складений з Т-образних, ідеально оброблених багатотонних кам'яних блоків з висіченими на них якимись знаками і зображеннями тварин», - розповідає Ханін.

За його словами, комплекс знаходиться на околиці міста Шанліурфа, куди можна прилетіти зі Стамбула. У певний період Шанліурфу називали Едессою, і для її звільнення був затіяний Другий хрестовий похід. Її також називають «містом пророків»: за однією з версій тут жив праотець Авраам. Навколо печери Авраама побудований комплекс мечетей і розбитий священний ставок зі священними ж коропами.

Місто Шанліурфа / фото en.wikipedia.org / Damien Halleux Radermecker

При цьому мандрівник зазначає, що з урахуванням ситуації в Сирії та Іраку, Східна Туреччина - фактично єдине місце, де можна побачити такі давнини, перебуваючи в безпеці. А не розбещені туристами місцеві жителі будуть дивитися на вас з цікавістю, не намагаючись на вас нажитися. Готель в історичному будинку в центрі Шанліурфа обійдеться в 45 доларів зі сніданком, а за 5 доларів з місцевої кебабної вам принесуть вечерю.

«По дорозі від Шанліурфа до Немрут-Дагу можна викупатися в Євфраті та випити свіжовичавлений гранатовий сік в п'ять разів дешевше, ніж в Стамбулі. При цьому ви будете вільно заходити в мечеті та наодинці бродити по руїнах. А військові, які зупинять вас біля шлагбаума на в'їзді до величезної греблі Ататюрка, не будуть кричати, що вас занесло на стратегічний об'єкт, а ввічливо спробують пояснити: далі не можна. І побачивши по очах, що вам все-таки хочеться, наберуть по мобільному свого англомовного друга, щоб він міг вам все це пояснити», - додав Ханін.

Інші новини туризму, які можуть вас зацікавити

Повний текст читайте в свіжому (32) номері журналу "НВ" за 3 вересня 2020 року