В "Пирогово" влаштували традиційне святкування Різдва / фото УНІАН (Олександр Синиця)

У Національному музеї народної архітектури та побуту України "Пирогово" у Києві 25 грудня 2023 року влаштували традиційне святкування Різдва – цього року віруючі Православної церкви України та Української греко-католицької церкви вперше відзначають його за новоюліанським календарем.

Посеред традиційних українських хат та церков колядники в національних костюмах заспівали різдвяних пісень та познайомили відвідувачів зі стародавніми звичаями святкування Різдва.

Як це виглядало, дивіться у фоторепортажі УНІАН.

Відео дня

Як раніше повідомляв УНІАН, також 25 грудня 2023 року у Національному музеї народної архітектури та побуту України "Пирогово" створили незвичайний тризуб з дідухів, встановивши рекорд України.

Різдво в України по-новому

Розмови про перенесення дати святкування Різдва в Україні з насадженого росіянами 7 січня на 25 грудня точилися протягом кількох років. Втім, лише влітку 2023 року це відбулося офіційно.

14 липня Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України, яким змінила дати деяких державних свят.

27 липня на Помісному Соборі Православної церкви України затвердили перехід із 1 вересня 2023 року на новоюліанський календар, в результаті чого всі неперехідні православні свята тепер відзначатимуться на 13 днів раніше: Різдво Христове – 25 грудня (замість 7 січня); День святого Миколая – 6 грудня (замість 19 грудня); Хрещення Господнє – 6 січня (замість 19 січня); Покров Пресвятої Богородиці – 1 жовтня (замість 14 жовтня). Дати перехідних свят, зокрема, великоднцього циклу, залишаються без змін.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.