Напередодні відзначення історичної дати з Дня проголошення референдуму щодо незалежності України у Вінницькій бібліотеці імені К.А.Тімірязева відбувся круглий стіл, на якому представники  різних політичних партій та громадських організацій обговорили роль референдуму як одного з засобів волевиявлення народу в історії України. Саме порівнюючи події тих днів і сьогодення, більшість учасників дійшли висновку, що референдум є одним з найдемократичніших інструментів народовладдя.

Участь в засіданні круглого столу приймав академік, екс-ректор ВНТУ Борис Мокін, який як народний депутат України першого скликання був безпосереднім учасником подій тих років.

- Лише після проведення референдуму не залишилось жодних сумнівів щодо волевиявлення українського народу, - зазначає Борис Іванович. - Минуло 20 років, за цей час ми стали незалежною державою, багато змінилось. Та одна з найголовніших змін, яка відбулась – це зміна національного усвідомлення серед молоді. 20 років тому більшість студентів спілкувались російською. Тих, хто говорив української вважали селюком. Нині тих, хто не знає українську, вважають неінтелігентною людиною. Відбувся злам свідомості.

Відео дня