Ілюстрація / REUTERS

Понад 40% опитаних громадян України вважають, що на Донбасі відбувається війна між Україною і Росією.

Про це йдеться у результатах соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 9 жовтня 2019 року.

Зокрема, соціологи попросили оцінити ситуацію на сході України.

Відео дня

Читайте такожЗеленський припустив, що окупований Донбас може перетворитися на друге Придністров'я

Так, 40,2% респондентів вважають, що на сході України відбувається війна між Україною і Росією, ще 19,6% – що там відбувається сепаратистський заколот, підтриманий Росією, ще 15,3% поділяють думку, що на сході України відбувається громадянська війна – конфлікт між проукраїнськи і проросійськи налаштованими громадянами України, 7,3% – війна між Росією і США, і 6,6% – що на сході України відбувається боротьба за незалежність Донецької та Луганської народних республік. 11% не змогли відповісти.

Також респондентів попросили оцінити політичне майбутнє територій «ДНР» та «ЛНР».

Так, більшість громадян України, а саме 56% хотіли б, щоб ці території повернулися до складу Донецької та Луганської областей України на тих же умовах, що були раніше, ще 13,5% – щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва, 10,2% – щоб ці території утворили автономію у складі України, 3,3% – щоб ці території відокремилися від України і стали незалежними державами, а 2,9% – щоб ці території відокремилися від України і увійшли до складу Російської Федерації. Крім того, 2,8% обрали якийсь інший варіант, а 11,3% - не змогли відповісти.

При цьому, в українців запитали, які б вони підтримали кроки для встановлення миру на Донбасі.

Так, встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 23,5% громадян (проти цього виступають 51,6%, а 24,9% - не змогли відповісти).

Разом з тим, лише 11,6% підтримали б відокремлення територій, зайнятих «ДНР» і «ЛНР», від України (не підтримують – 73,1%, а 15,2% - не змогли відповісти).

Також лише 9,8% підтримали б визнання Криму російською територією в обмін на звільнення Донбасу (не підтримують – 70,1%, а 20,2 - не змогли відповісти).

Більшість респондентів (56,2%) виступають проти надання і закріплення в Конституції «особливого статусу» окремих територій Донецької та Луганської областей (підтримують це лише 26,3% опитаних, а 17,5% - не змогли відповісти).

Ще менш популярною є ідея введення в Україні федеративного устрою (62,7% її не підтримують, підтримують – 16,6%, і 20,7% - не змогли відповісти).

Також переважно відкидаються громадською думкою такі компроміси задля досягнення миру на Донбасі: амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі (не підтримують 59,3%, підтримують – 18,4%, і не змогли відповісти - 22,4), відмова від євроінтеграції, вихід з Угоди про асоціацію з ЄС (не підтримують 59,2%, підтримують – 19,1%, не змогли відповісти - 21,7%), надання російській мові статусу другої державної (не підтримують 56%, підтримують – 29,5%, а 14,4% - не змогли відповісти), відмова від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України (не підтримують 54,4%, підтримують – 24,7%, не змогли відповісти - 20,9%).

Крім того, 46,8% опитаних не підтримують налагодження торгово-економічних, фінансових контактів з «ДНР» і «ЛНР» (підтримують – 35,9%, а 17,3% - не змогли відповісти). Разом з тим, відносна більшість (43,8%) не підтримують ідею припинення фінансування територій, зайнятих «ДНР» і «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо) (підтримують – 33,1%, не змогли відповісти - 23,1%).

Суперечливою є громадська думка стосовно започаткування офіційних переговорів української влади з нинішнім керівництвом «ДНР» і «ЛНР» – частка тих, хто підтримує цю ідею (41,5%), статистично значуще не відрізняється від частки тих, хто її не підтримує (39,4). Ще 19,1% - не змогли відповісти.

В ході дослідження було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.