ФСБ схопила на кордоні двох українців та утримувала їх дві доби / inforesist.org

Спецслужби Російської Федерації дві доби тримали двох українців у камері слідчого ізолятора без їжі та води, намагаючись завербувати їх.

Читайте такожСБУ оголосила підозру у посяганні на територіальну цілісність України затриманому члену партії Путіна

Як повідомляє прес-центр Служби безпеки України, двоє жителів селища Мілове Луганської області поїхали відвідати родичів у Ростовській області, але після перетину кордону їх затримали прикордонники ФСБ.

Відео дня

«Представники російської спецслужби вимагали від українців зізнання у начебто підготовці диверсій на території РФ. Під час допитів до затриманих, традиційно для дій російських спецслужб, застосовували психологічний та фізичний тиск. Дві доби українських громадян тримали в камері слідчого ізолятора без води та їжі», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після цього представники ФСБ стали схиляти бранців до конфіденційної співпраці, вимагаючи від них збирати інформацію про особовий склад правоохоронних органів, дислокованих на території Луганщини.

Чоловіків обіцяли відпустити одразу після підписання відповідного зобов’язання, а у разі відмови співробітники ФСБ погрожували, зокрема, унеможливити контакти з родичами, які мешкають на території РФ.

«Після повернення в Україну громадяни відразу повідомили СБУ про свої контакти з іноземною спецслужбою і надали детальні свідчення про обставини вербування», - додали в СБУ.

У відомстві також зауважили, що у 2019 році на Луганщині виявлено близько трьох десятків громадян, які стали об’єктами вербування з боку ФСБ при перетині держкордону або під час перебування на території РФ.

Згідно зі ст. 111 Кримінального кодексу України, державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років. Однак добровільне повідомлення про спроби залучення іноземними спецслужбами громадян України до конфіденційного співробітництва звільняє від кримінальної відповідальності.