Українські воїни стримують росіян на Авдіївському напрямку / фото 93 ОМБр Холодний Яр

Ситуація в Авдіївці для Сил оборони непроста, але є надія, що підтягнення резервів покращить позиції українських захисників. Таку думку висловив військовий експерт, майор запасу Збройних сил України Олексій Гетьман в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що війська РФ намагаються оточити Авдіївку з півночі і з півдня, щоб український гарнізон, який там перебуває, залишився без можливості підвозити боєприпаси, продукти. За словами Гетьмана, основна траса, через яку здійснювалося постачання, і раніше була під вогневим контролем росіян:

"Ця ситуація не дуже добра. Там залишилось ще декілька доріг, по яких можна буде переміщувати все, що необхідне для гарнізону, але це ускладнює ситуацію".

Відео дня

Водночас експерт додав, що туди додаються певні резерви, зокрема, 3-я механізована штурмова бригада з великим бойовим досвідом.

"Сподіваємось, що буде триматися оборона, бо місто для нас є вкрай важливим, воно розташовано на панівній висоті. З нього можна контролювати Донецьк з точки зору артилерійських обстрілів. Звідти можна дострілювати до Донецька, хоча ми цього не робимо. Але росіяни знають, що ми це можемо зробити, якщо вони спробують побудувати там якісь військові хаби, штаби, склади. Вони з 2014 року за Авдіївку борються, а, починаючи з 10 жовтня 2023 року, почали дуже активні наступальні дії. Там зібрана велика кількість живої сили і техніки, там ідуть тяжкі бої",- сказав експерт.

Гетьман заявив, що з 10 жовтня на Авдіївському напрямку Росія втратила більше військових (17 тисяч), ніж Радянський Союз під час 10-річної війни в Афганістані (14.5 тисяч). За його словами, для окупантів дуже важливо взяти Авдіївку до президентських виборів в Росії, які відбудуться у середині березня, щоб своєму населенню показати хоч якісь досягнення на лінії фронту. 

Він прогнозує, що ворожі штурми будуть продовжуватися:

"Вдасться чи не вдасться нам далі тримати оборону, покажуть не дні, а може навіть години. Але сподіваємось, що з підтягненням резервів буде покращено наші позиції. Але бути на 100% впевненим, що нам вдасться втримати місто, не варто".

Бої за Авдіївку - що повідомлялося

Як писав УНІАН, в останні дні Східне командування України передислокувало в Авдіївку одну зі своїх кращих бригад - 3-ю штурмову, чисельністю 2000 чоловік.

У Forbes зазначили, що вводити 3-ю штурмову бригаду в невигідний бій у все більш ізольованих руїнах Авдіївки ризиковано. Вказувалося, що 3-тя бригада не може просто зайняти позиції в тих же бункерах і траншеях, які раніше займала 110-а бригада. Йшлося про те, що бійці могли б почати оборону Авдіївки, окопавшись на території промислового коксохімічного заводу та випрямивши лінію оборони з півночі на південь. Це означало б відмову від східної половини практично неживого міста. З іншого боку, це може відновити безпечні лінії поставок.

Вас також можуть зацікавити новини: