Рупшис допустив ще одну війну в найближчі роки / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Стратегічна поразка в нинішній агресії РФ проти України підживить реваншистські настрої в Росії, через 5-10 років вони можуть спровокувати нову війну.

Таку думку висловив командувач збройними силами Литви Вальдемарас Рупшис, пише "Європейська правда".

"На мою думку, якщо Росія не зміниться, вона залишиться загрозою для нас і для НАТО. До того ж, загроза може стати навіть більшою, і країни Альянсу повинні діяти насамперед на стримування. Росію потрібно стримати від того, що вона зробила зараз - коли вирішила напасти на Україну", - розповів він.

Відео дня

Рупшис переконаний, що РФ за 5-10 років може відновитися після втрат, завданих західними санкціями. Причиною нової загрози він бачить подальше посилення реваншистських настроїв в Росії.

"Російський реваншизм нікуди не подівся. Не скажу, що Росія вже програла всі битви, але просто через те, що Україна вистояла - вони вже програли війну. Відступ від Києва чітко продемонстрував невдачу їх первісного наміру... Думаю, зараз у них вже мало надій розбити українську армію. У спорті друге місце-це дуже почесно, проте у війні потрібно тільки перше місце", - зазначив командувач ЗС Литви.

На його переконання, нинішнє повномасштабне вторгнення РФ в Україну фундаментально змінило ситуацію на континенті. Через це НАТО вже прораховує сценарії на майбутнє. У тому числі й на випадок можливої агресії РФ проти одного з членів Альянсу.

Зазначимо, раніше американський дипломат Роберт Пірсон заявив, що Путін не обмежиться війною проти України - він може спробувати захопити інші країни, серед яких і члени НАТО. Пірсон зазначив, що в список потенційних жертв Путіна входять не тільки Естонія, Латвія і Литва, але і Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія і Молдова.