"Кинджал" ракета - швидкість, вартість , характеристики / фото ua.depositphotos.com

Про ракетний комплект "Кинджал" до певного моменту не було відомо практично нічого, але в ЗМІ почала з'являтися інформація про те, що в березні 2022 року українські міста були атаковані саме такою зброєю, подібні ракети падають і досі. УНІАН з'ясував характеристики ракети "Кинджал", її небезпеку і навіть вартість.

Що таке "Кинджал" - ракета, швидше швидкості звуку

Існує думка, що даний тип озброєння був створений на базі балістичної ракети комплексу "Іскандер". Ця інформація з'явилася після того, як вдалося візуально порівняти "Кинджал" і ракету 9М723 "Іскандера". Достовірно визначити точні характеристики ракети поки не представляється можливим - все, що виходить дізнатися про неї, можна зробити тільки через російські ЗМІ.

Також схожа на балістичну ракету повітряного базування Х-15 ракета "Кинджал" - характеристики в деякому роді збігаються, наприклад, вона теж запускається з літака і летить до цілі по балістичній траєкторії. Однак Х-15 могла летіти максимум на 300 км і створювалася для ядерних снарядів, тому що була вразливою для ППО противника. Проте, деякі військові експерти вважають, що Х-15 теж стала основою для створення "Кинджала".

Відео дня

Примітно, що швидкість ракети "Кинджал" в 10 разів вище швидкості звуку, і летіти така "іграшка" може на 2000 км, а якщо запускається з літака, то на 3000 км. Більш того, російські ЗМІ стверджують, що вона здатна нести ядерну боєголовку і маневрувати в польоті, хоча офіційно Міноборони РФ це не підтверджувало.

Чому ракета "Кинджал" називається аеробалістичною

По-перше, варто розуміти, що ракети бувають двох типів - крилаті та балістичні. Крилаті летять по повітрю, як літак, підтримувані крилами. Балістичні, в свою чергу, рухаються по інерції, піднімаючись, поки працює двигун, а потім падають до мети.

Аеробалістична ракета - це та, яка може маневрувати в щільних шарах атмосфери за рахунок свого корпусу, який сам створює підйомну силу. Перехопити таку ракету складніше, ніж крилату або балістичну через складнощі в підрахунку її траєкторії. 

У Росії "Кинджал" - ракета, характеристики якої, в першу чергу, визначені словом "комплекс", тому що носій її - літак МІГ-31К грає істотну роль. Він піднімається на висоту до 15 км, розганяється і випускає ракету. Це дозволяє ракеті набрати швидкість, не витрачаючи паливо, піднятися на 20 км, набрати надзвукову швидкість і летіти до цілі.

Чим небезпечна ракета "Кинджал" - радіус ураження і складності для ППО

Ракета "Кинджал" - швидкість якої визначена, як надзвукова - досить серйозна проблема для багатьох систем ППО. В основному, саме через швидкість - ракета залишає мало часу на перехоплення з моменту пуску. Однак сам носій ракети - літак МІГ31К - можна побачити на радарі, відразу визначивши, звідки будуть запуски.

Збити ракетою ППО "Кинджал" все одно важко через її швидкість і здатність маневрувати - прорахувати траєкторію польоту гіперзвукової цілі треба не тільки точно, але і швидко. Єдине, що може "врятувати ситуацію" - це втрата або в висоті, або в швидкості за умови маневру "Кинджала". 

Друга проблема ракети в тому, що вона використовує помилкові цілі, хоча, як саме вони працюють, достовірної інформації немає. Або випромінюють тепло, що заважає виявити ракету в інфрачервоному полі, або створюють радіоперешкоди. До того ж, у багатьох комплексів ППО є "мертва воронка" - зона у формі конуса, потрапляючи в яку, ракету або не видно зовсім, або видно погано.

Таким чином виходить, що ракета "Кинджал" (радіус ураження, нагадуємо, 2-3 тисячі км) - досить небезпечна річ. До того ж, дорога - вартість ракети "Кинджал" різні джерела оцінюють в суму близько 10 млн доларів для кожного екземпляра.

Вас також можуть зацікавити новини: