Тарас Жовтенко назвав головне стратегічне завдання ЗСУ у 2024 році / фото 117 окрема механізована бригада

Стратегічно у 2024 році Збройні сили України будуть більше займатися активною обороною, а не наступом, це потребує меншої кількості нових мобілізованих. Про це сказав в ефірі телеканалу "1+1" експерт з міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

"Очевидно, що стратегічно 2024 рік з точки зору проведення інтенсивних наземних операцій з боку Збройних сил України буде менш інтенсивним, ніж 2023 рік. Враховуючи те, що ми скоріше за все будемо більше займатися активною обороною, ніж намаганнями просуватися вперед, враховуючи те, що нам треба накопичити достатній ресурс, щоб продовження нашого контрнаступу дало результати на тактичному і стратегічному рівні – ті, на які ми розраховуємо. І тим більше, деякі наші західні партнери радять нам більше  уваги звернути на оборонні дії, принаймні, в 2024 році. І, враховуючи це, під ці потреби дійсно треба менша кількість мобілізованих в Україні, ніж при плануванні наступальних операцій", – зазначив Жовтенко.

Він підкреслив, що конкретна цифра у потребі в мобілізованих коригується відповідно до тих обставин, які є на фронті на поточний момент і відповідно до того стратегічного плану, який мають військове і політичне керівництво держави на цей рік.

При цьому Жовтенко зауважив, що  ситуація на фронті буде залежати від того, яку саме зброю, в якій кількості і з якою інтенсивністю ми будемо отримувати від наших західних партнерів. Тут він також пояснив і те, чому є розбіжності в тому, як окремі представники нашого військового керівництва бачать динаміку розвитку подій на полі бою.

"Нетиповість ситуації полягає в тому, що будь-яке військове планування в будь-яких інших обставинах, військове керівництво будь-якої іншої держави чудово розуміє, скільки і яких озброєнь є в наявності у їхніх Збройних сил. І, відповідно, це той ресурс, від якого можна відштовхуватись і планувати відповідні наступальні операції, знаючи, скільки є танків, літаків, які типи літаків і т.д. Враховуючи, що в нас цей процес дуже сильно пов’язаний із активністю і допомогою наших західних союзників, і там є своя внутрішня динаміка, – ці моменти дуже сидьно впливають на те, що відбувається на полі бою", – підкреслив експерт.

За його словами,  динаміка продовжує змінюватися, бо з західними партнерами Україна продовжує діалог для посилення військових спроможностей. А іноді військове керівництво переплановує дії враховуючи те, що ми вчасно не отримали від партнерів те, про що домовлялися.

"Планувати військові операції в таких умовах насправді максимально складно. Я не знаю, чи ще є хтось у світі з військового керівницва інших країн, які б планували війну в таких умовах. І, власне, ось це зумовлює певні розбіжності в тому, як окремі представники нашого військового керівництва бачать динаміку розвитку подій на полі бою в якийсь конкретний рік. Це спрогнозувати неможливо", – сказав Жовтенко.

Мобілізація в Україні

Президент Володимир Зеленський наприкінці 2023 року сказав, що військові заявили про потребу додатково мобілізувати ще до 500 тисяч громадян України. Згодом уряд подав у парламент проект закону, у якому було прописано посилення мобілізаційних заходів, але у документі знайшли багато "ляпів", тож Кабмін законопроект відкликав. Згодом стало відомо, що Міністерство оборони розробило нову редакцію проекту закону про мобілізацію.

Керівник Головного управління розвідки українського Міноборони Кирило Буданов згодом заявив, що неможливо навіть уявити собі, що наша держава зможе обійтися без мобілізаційних заходів. Він підкреслив, що нестача особового складу в лавах військ України відчутна.

Вас також можуть зацікавити новини: