ЗМІ заявили про польоти F-35 над Україною / фото REUTERS

Американські винищувачі F-35 не обов'язково повинні літати над Україною, щоб виявляти на її території російські цілі, пише Defenseandaviation.info, спростовуючи інформацію, яка з'явилася у ЗМІ, про зворотне.

"Що стосується повітряних цілей, то радар Northrop Grumman Electronic Systems AN/APG-81 AESA F-35 має дальність дії 370 км. Це означає, що F-35, який пролітає над Польщею, може виявити російські літаки, що пролітають над більшою частиною прикордонної території між Білоруссю та Україною", - пише видання.

Крім того, вказується, що на F-35 встановлена система AN/ASQ-239 Barracuda ELINT (електронна розвідка), яка має дальність дії 926 км.

Відео дня

"Ця система використовується для виявлення як наземних, так і повітряних загроз. Тобто F-35, що пролітає над Польщею, може виявити російські цілі поблизу Харкова, міста за 415 км на схід від Києва. Точно так само за допомогою тієї самої системи ELINT F-35, що пролітає над Румунією, міг би охопити весь окупований Росією Кримський півострів, а його виявлення могли б вийти за межі Маріуполя", - ідеться в публікації.

F-35 беруть участь у місіях для України - що повідомлялося

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністр оборони Сінгапуру Нг Енг Хен заявив, що американські F-35 беруть активну участь у місіях над територією України:

"Під час недавніх дій Сполучені Штати мобілізували свої F-35 для виявлення розміщення російських зенітно-ракетних систем на території України. Зібрані розвіддані згодом поширюються в країнах НАТО".

Про подібний випадок використання F-35 на підтримку України повідомлялося у квітні минулого року.

Вас також можуть зацікавити новини: