Росія може отримати іранські ракети Fateh-110 і Zolfaghar / скріншот

Росія може отримати від Ірану сотні балістичних ракет класу "земля-земля" для війни з Україною. Така партія ракет забезпечить Росії значну перевагу, зазначають в американському Center for European Policy Analysis (CEPA).

"Не вперше спляча Європа дозволяє своїм ворогам диктувати темп війни, яку вона не може собі дозволити програти", - констатували в аналітичному центрі.

Зазначається, що, якщо поставки відбудуться, то вони включатимуть іранські твердопаливні балістичні ракети малої дальності Fateh-110 і Zolfaghar із заявленою дальністю 300 і понад 700 кілометрів відповідно.

Відео дня

"Їх дуже важко збити, і вони можуть серйозно вплинути на військові дії України. Хоча українські чиновники досі не виявили використання іранських ракет Росією, їхнє потенційне розгортання створить серйозні проблеми для сил Києва в той час, коли вони вже виснажені через гострий брак боєприпасів і брак живої сили", - ідеться в публікації.

Вказується, що Росія наразі має перевагу в обох цих найважливіших галузях і використовує ситуацію, що склалася, для організації наступальних операцій і повільного просування на фронті.

Також наголошується, що іранські ракети поповнять запаси балістичних ракет Москви і дадуть змогу частіше наносити удари на велику дальність.

"Це означає, що українська критична інфраструктура і військові об'єкти (тобто об'єкти матеріально-технічного постачання і навчання, авіабази, командні пункти тощо) опиняться під серйозною загрозою", - заявляють аналітики.

Крім того, експерти сигналізують, що іранські ракети можуть виснажити українські запаси висококласних перехоплювачів, створюючи потенційні вразливості в системі протиповітряної оборони (ППО).

Іранські ракети Fateh-110 і Zolfaghar - що повідомлялося

Нагадаємо, зовсім недавно Reuters із посиланням на джерела написав, що Іран надав Росії близько 400 балістичних ракет.

Тоді повідомлялося, що частина переданих ракет - із сімейства балістичних ракет малої дальності Fateh-110, Zolfaghar.

"Поставки почалися на початку січня після того, як угоду було завершено на зустрічах наприкінці минулого року між іранськими та російськими військовими і представниками служб безпеки, які відбулися в Тегерані та Москві, повідомило одне з іранських джерел", - йшлося в публікації.

Однак, українські розвідники спростували цю інформацію.

Вас також можуть зацікавити новини: