Після катастрофи літака Іл-76, Росії знадобилася буквально година, щоб розповісти історію про перебування на борту українських полонених та звинуватити у збитті літака Україну. Я не виключаю, що це може бути заготовлений сценарій, який активувався за відповідної нагоди. Таким чином росіяни проводять спецоперацію з метою дискредитації  України. Щоб зобразити Україну, українську владу, Збройні сили, в якомога більш негативному світлі перед світовим співтовариством, а також посіяти недовіру українського населення до керівництва країни.

Ця історія важлива для російського споживача, особливо напередодні президентських виборів, аби показати, хто може врятувати РФ - Путін. Але насправді ця кампанія розрахована на західну аудиторію, аби вплинути на отримання Україною допомоги від донорів. Наприклад, спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін вже заявив, що потрібно звернутися до Бундестагу, мовляв, подивіться, на які цілі Україна використовує німецькі ракети. Хоча насправді ракети Taurus нам так і не передали.

...кампанія розрахована на західну аудиторію, аби вплинути на отримання Україною допомоги від донорів

Нагадаю, під час останнього голосування з цього приводу не було необхідної кількості голосів. Тому питання буде виноситься ще раз. Тож таке звернення РФ може бути негативним фактором для України…

Варто зважати, що РФ і надалі намагатиметься розкручувати у світових медіа теми про те, що Україна буцімто ненадійний партнер, ми негуманні, використовуємо зброю не лише для завдання ударів по військових цілях та інші подібні речі.

Що стосується історії з Іл-76, лекала цієї "операції" дуже схожі на ті, які росіяни використали в Оленівці. До такого варіанту завжди варто бути готовим. При цьому, якщо згадати трагедію рейсу MH-17, то вже тоді росіяни теж намагалися перекласти відповідальність на Україну. Але якщо після катастрофи МН-17 якусь вагу мали міжнародні спостерігачі, то в Оленівку РФ вже ніяких міжнародних спостерігачів не допускала. Урок з МН-17 росіяни винесли.

Що стосується історії з Іл-76, лекала цієї "операції" дуже схожі на ті, які росіяни використали в Оленівці

Думаю, в запасі у росіян ще є певна кількість історій, які, за появи відповідних факторів, вони запускатимуть в інформаційний простір. Щоб інформація про те, що Україна буцімто бомбить Бєлгород, завдає ударів по невійськових цілях, лунала з якомога більшої кількості майданчиків та мала психологічний ефект дії проти України на інформаційних просторах України, Європи та світу. Бо тоді це буде чудовим підґрунтям для росіян, щоб сказати, що мирні угоди з Україною неможливі.

Ярослав Чорногор, директор програми російських та білоруських студій Ради зовнішньої політики "Українська призма"