Стратком ЗСУ підтвердив факт удару по заводу "Залив" у тимчасово окупованій Керчі, де на момент атаки міг стояти на доводці, як мінімум, один новий ракетний корвет проекту 22800 "Каракурт" під "Калібри". Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук уже заявив, що за результатами цієї атаки підтверджено ураження одного ракетного корвета проекту 22800 "Каракурт", який міг стояти в доку. І заодно натякнув на використання французьких крилатих ракет SCALP-EG.

Про це йдеться й у звіті ISW, аналітики якого дослідили свіжі супутникові знімки. Вони зазначають, що завод "Залив" планував побудувати 14 бойових кораблів, призначених для ЧФ у період з 2016 по 2021 рік, серед яких вісім -  проекту 22800 "Каракурт". Однак станом на цей рік з верфі було спущено лише три корвети. Саме такий корабель було пошкоджено 4 листопада, але ступінь його пошкоджень наразі не зрозумілий.

Тепер у росіян різко стало менше можливостей обстрілювати Україну ракетами "Калібр"

Відео дня

Загалом, це не означає, що тепер у росіян різко стало менше можливостей обстрілювати Україну ракетами "Калібр". Хоча б тому, що своє ракетоносне "ядро", яке використовувалось для ракетних ударів – два фрегати проекту 11356, три корвети проекту 21631 "Буян-М" та чотири субмарини проекту 636.6 - станом на 2 листопада 2023 року росіяни тримали в Новоросійську (про що свідчать супутникові знімки у відкритому доступі).

Ну, а ті "Каракурти", які стояли на заводі "Залив" - ще не числяться в строю Чорноморського флоту РФ.

Нюанс в тому, що кораблі проекту "Каракурт" на заводі "Залив" окупанти планували використати для формування так званого "Азовського військово-морського району" в тимчасово окупованому Маріуполі, і саме "Каракурти" мали бути "ядром" цієї флотилії.

Наші військові хочуть перетворити тимчасово окупований Крим та навколишні води Чорного моря на суцільну "зону закритого доступу"

Акцент на ударах саме по судноремонтних потужностях може вказувати на задум наших військових перетворити тимчасово окупований Крим та навколишні води Чорного моря на суцільну "зону закритого доступу" для надводних кораблів Чорноморського флоту РФ, щоб ті фізично не могли перешкоджати торговельному судноплавству в порти "Великої Одеси". Ну, і щоб стартовий район для пусків "Калібрів" розміщувався якомога далі від наших берегів.

Водночас "зони закритого доступу" не існує для російської морської авіації. Тому не виключені нові провокації росіян зі скиданням донних авіаційних мін типу МДМ-3 зі своїх літаків на маршрут прямування суден у наші чорноморські порти.

Іван Киричевський, військовий експерт Defense Express